Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για την ψυχική υγεία;
Share
Η προσέγγιση της έννοιας «Ψυχική Υγεία» δεν είναι εύκολη για έναν γονέα και συνήθως πραγματοποιείται προσεγγίζοντας την έννοια «Ψυχική Ασθένεια» με αφορμή κάτι που συμβαίνει άμεσα στο περιβάλλον του παιδιού. Ωστόσο, όπως το παιδί μαθαίνει να φροντίζει τη σωματική του υγεία για να μην αρρωστήσει, έτσι χρειάζεται να γνωρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ψυχική υγεία και χρειάζεται να τη φροντίζουν επίσης.
* Γράφει η Ψυχολόγος Φωτεινή Νούλα
Είναι δύσκολο να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το τι είναι ψυχική υγεία αν δε δοθεί η αφορμή. Ωστόσο, κάποιες φορές είναι σημαντικό να χτίσουμε το δρόμο προς την ανακάλυψή της. Με άλλα λόγια, να είστε ως γονείς εσείς η αφορμή.
Πώς να αρχίσω τη συζήτηση για αυτό το θέμα;
«Τα μυαλά που κουβαλάς» είναι μία εξαιρετική ταινία για να κατανοήσουν τα παιδιά ότι όλα τα συναισθήματα που νιώθουν είναι απαραίτητα και όταν νιώθουν κάποιες φορές αγχωμένα ή φοβισμένα ή θυμωμένα δε σημαίνει ότι είναι «τρελά» ή ότι έχει αρρωστήσει η ψυχή τους. Υπάρχουν τρόποι που αυτά τα συναισθήματα μπορούν να εκφραστούν. Μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά τα εξής:
- Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη υγεία;
- Δεν αρρωσταίνει μόνο το σώμα μας. Κάποιες φορές αρρωσταίνει κι η ψυχή μας. Τι νομίζεις ότι σημαίνει αυτό;
- Αν φτιάχναμε ένα εμβόλιο για να προστατεύσουμε την ψυχική υγεία, τι θα περιλάμβανε;
Εδώ μπορείτε να φέρετε οι ίδιοι παραδείγματα από πράγματα που κάνετε και σας κάνουν να αισθάνεστε καλά, όπως φυσική δραστηριότητα που βοηθάει και το σώμα και την ψυχή, η μαγειρική κλπ. Υπογραμμίστε, βέβαια, στα παιδιά το πόσο σημαντικό είναι να εκφράζουμε αυτό που νιώθουμε και σκεφτόμαστε και να μην το κρατάμε μέσα μας.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Μπορείτε να βρείτε emojis ή φάτσες για να δείξετε σε παιδιά μικρότερης ηλικίας και να ρωτήσετε ποια από αυτά έχουν νιώσει, πώς τα λένε, ποια από αυτά δεν θέλουν να νιώθουν, τι κάνουν όταν τα νιώθουν, τι τους τα προκαλεί. Μη ξεχνάτε να φέρνετε παραδείγματα από τη δική σας καθημερινότητα ή από έναν ήρωα που αγαπάει το παιδί σας. Αν βλέπετε ότι δυσκολεύεται να μιλήσει για τα δικά του συναισθήματα, μπορείτε να του δώσετε χώρο και να πάρετε αφορμή από κάποιο πρόσωπο που θαυμάζει το παιδί και πότε πιστεύει ότι νιώθει όλα τα συναισθήματα.
Με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορείτε να δημιουργήσετε σε ένα χαρτόνι ή σε άλλα υλικά, το δικό σας «εμβόλιο» προστασίας για την ψυχική υγεία, ως οικογένεια, από ιδέες που θα εκφράσουν όλοι. Μπορείτε να δείτε τι πράγματα κάνετε που σας βοηθούν και ποια από όλα που αναφέρετε τελικά δε σας βοηθούν πραγματικά. Για παράδειγμα, μπορεί ένα παιδί να αγχώνεται για ένα τεστ ή για ένα μάθημα και να αποφεύγει να διαβάσει για αυτό, παίζοντας ή βγαίνοντας βόλτα. Βοηθάει αυτό πραγματικά το παιδί με το άγχος του; Με τέτοια μικρά παραδείγματα μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας «ζωγραφισμένη χάρτινη πανοπλία» που θα σας υπενθυμίζει ότι η ψυχική υγεία χρειάζεται φροντίδα.
Δείτε ακόμα: