Post main image
Μαθαίνοντας στα παιδιά την ευγνωμοσύνη: Το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ! Έτσι μπορεί να σας φαίνονται οι πρώτες φορές που προσπαθείτε να διδάξετε στο παιδί σας να λέει ευχαριστώ και να νιώθει ευγνωμοσύνη. Αλλά μη ανησυχείτε γιατί όταν όλα παρουσιάζονται στα παιδιά με εύληπτους τρόπους μπορούν εύκολα να το κατανοήσουν.

X Ways To Teach Toddlers About Being Thankful (1)
via Flickr/Michael Saechang
H ευγνωμοσύνη πρέπει να διδάσκεται στα παιδιά από νωρίς. Με το να εκφράζουμε στους ανθρώπους γύρω μας την εκτίμησή μας προς το πρόσωπό τους, να τους ευχαριστούμε για όσα μας προσφέρουν και να είμαστε ευγνώμονες για την οικογένεια και τους φίλους μας σίγουρα είναι συνήθειες και μια γενικότερη στάση ζωής την οποία τα παιδιά πρέπει να υιοθετήσουν. Το κλειδί για να το καταφέρουμε είναι να τους το δείξουμε με την δική μας στάση. Το να λέμε “Ευχαριστώ” δεν κάνει χαρούμενα μόνο τα άτομα που λαμβάνουν το μήνυμα αλλά και εμάς τους ίδιους που το εκφράζουμε. Όσοι ζούνε μία ζωή γεμάτη ευχαριστίες δεν είναι μόνο πιο χαρούμενοι και υγιείς αλλά εκτιμούν και όσα η ζωή φέρνει. Όταν οι άνθρωποι εστιάζουν στα θετικά στη ζωή τους, τα επίπεδα του στρες παραμένουν χαμηλά και το ενδεχόμενο κατάθλιψης περιορίζεται. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι γίνονται πιο αισιόδοξοι. Έτσι μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί όλοι είτε μικροί είτε μεγάλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν τη δύναμη του “ευχαριστώ”.

Πώς μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά την ευγνωμοσύνη;

1. Στάση ζωής: Είμαι ευγνώμων 

pexels-rodnae-productions-5847682
via Pexels/RODNAE Productions

Τα νήπια παρατηρούν όλα όσα κάνουν και λένε οι γονείς τους. Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να προσέχουν τι λένε όταν είναι τα παιδιά μπροστά. Η τάση τους για παρατήρηση θα τα βοηθήσει επίσης να μάθουν να είναι ευγνώμονα.
Όταν τα παιδιά δουν τους γονείς τους να κάνουν κάτι με συνέπεια, αρχίζουν και τα ίδια να το υιοθετούν. Εάν δουν τους γονείς να κάνουν ευγενικές πράξεις, να κινούνται με σεβασμό και να ενθουσιάζονται στη σωστή συμπεριφορά, τα περισσότερα νήπια θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

2. Μάθετε στο παιδί να λέει “Ευχαριστώ” από μικρή ηλικία

teaching toddlers to say thank you from early age teaches thankfulness (1)
via Pixabay/athree23

Όταν μαθαίνετε στο παιδί να λέει “Ευχαριστώ” δεν του μαθαίνετε μόνο να είναι ευγενικό όταν κάποιος κάνει κάτι καλό γι’ αυτά αλλά του μαθαίνετε να ζει τη ζωή του γενικά με ευγνωμοσύνη.
Σύμφωνα με τον Jean Piaget και τη θεωρία του για τη γνωστική ανάπτυξη, η κατάλληλη ευκαιρία για να ξεκινήσεις να διδάσκεις τρόπους στα παιδιά είναι η ηλικία των 2 ετών. Σ’ αυτή την ηλικία μέχρι σχεδόν την ηλικία των 7, τα παιδιά διαμορφώνουν τη διαισθητική τους νοημοσύνη. Και επειδή το να λες «ευχαριστώ» είναι ένας τρόπος να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου τα νήπια θα πρέπει να το διδαχτούν αρκετά νωρίς.
Γι’ αυτούς που επιθυμούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευση νωρίτερα από την ηλικία των δύο, μπορούν να το κάνουν δείχνοντας με νεύματα το “ευχαριστώ” τους. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν να ευχαριστούν ακόμη και αν δεν μπορούν να το εκφράσουν με λέξεις. Έτσι όταν τα παιδιά αρχίσουν πια να μιλάνε οι γονείς θα ακούνε τη φράση “ευχαριστώ” ξανά και ξανά.

3.  Πείτε τουλάχιστον ένα πράγμα καθημερινά για το οποίο είστε ευγνώμονες

ευγνωμοσύνη παιδιά
via Pexels/Pavel Danilyuk

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν στην καθημερινότητά τους να σκεφτούν τα πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες στη ζωή τους. Αλλά κάνοντάς το μέρος της ρουτίνας της οικογένειας, τα παιδιά θα μάθουν πολύ γρήγορα τι σημαίνει να είσαι ευγνώμων.
Σύμφωνα με μελέτη όταν οι γονείς σημειώνουν τα πράγματα για τα οποία είναι χαρούμενοι συχνά, τα παιδιά εκφράζουν επίσης την ευγνωμοσύνη τους σε πιο μεγάλη συχνότητα. Αυτό τα κάνει να καταλαβαίνουν κιόλας γιατί οι άνθρωποι ευχαριστούν ο ένας τον άλλον.

4. Δημιουργήστε ένα δοχείο ευγνωμοσύνης

creating happiness jar will teach toddlers about thanks (1)
via PxFuel

Τι είναι άραγε αυτό το δοχείο; Σε αυτό μπορείτε καθημερινά να τοποθετείτε ένα χαρτάκι στο οποίο θα εκφράζετε τον λόγο για τον οποίο είστε ευχαριστημένοι. Βλέποντας στο τέλος όλα αυτά τα χαρτάκια που συγκεντρώνονται θα καταλάβετε πόσα πολλά πράγματα υπάρχουν για τα οποία είστε ευγνώμονες.
Για να δημιουργήσετε ένα τέτοιο δοχείο με τα παιδιά, θα πρέπει καθημερινά να τα ρωτάτε για ένα πράγμα για το οποίο είναι ευχαριστημένα. Διαβάζοντας αυτές τις μικρές στιγμές ευγνωμοσύνης στο τέλος της εβδομάδας ή σε κάποιο χρονοδιάγραμμα που εσείς θα ορίσετε, τα παιδιά όχι μόνο θα αναγνωρίσουν την αξία της ευγνωμοσύνης αλλά θα την επιδιώκουν κιόλας στη ζωή τους.

5. Γράψτε ευχαριστήρια σημειώματα 

ευγνωμοσύνη παιδιά
via Pexels/Giftpundits.com

Ακόμη και αν τα μικρά παιδιά δεν έχουν αποκτήσει τις δεξιότητες ώστε να μπορούν να γράψουν τα σημειώματα, μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία. Μπορούν να ζωγραφίσουν κάτι γι’ αυτόν που τους χάρισε ένα δώρο.
Η ιδέα της ευγνωμοσύνης εδραιώνεται όχι μόνο μέσω της συζήτησης αλλά μέσω μιας ζωγραφιάς σχετικής με το δώρο και τον άνθρωπο που το προσέφερε.
Πηγή: Babygaga

Δείτε ακόμα:

Πώς να μάθω στο παιδί μου να μοιράζεται ακόμα και όταν δεν θέλει;