Καλοκαίρι μέσα μας!
Share
*Γράφει η Parent Coach Δήμητρα Γούναρη
Διακοπές…
Όταν ξεκινήσει ο πρώτος καύσωνας και μποτιλιάρει η επιστροφή στους κεντρικούς δρόμους από γνωστές παραθεριστικές περιοχές την Κυριακή, εμφανίζονται άρθρα, συνεντεύξεις, θέματα με τίτλους “Καλοκαίρι με παιδιά”, “10 τρόποι να περάσετε αξέχαστα τις διακοπές σας με παιδιά”, “Πρώτο καλοκαίρι με παιδιά” “Διακοπές με παιδιά: Πως γίνεται;”
Αυτό που πάντα με ενοχλεί με αυτούς τους τίτλους, δεν είναι αυτό που γράφεται αλλά αυτό που υπονοείται και υπάρχει η ανάγκη να γραφτεί ένα τέτοιο άρθρο: Η βεβαιότητα ότι σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο να κάνουμε διακοπές με τα παιδιά μας, οπότε πρέπει να εξοπλιστούμε με ιδέες, στρατηγικές και τεχνικές για να την παλέψουμε ή για να περάσουμε κι εμείς ωραία. Κάτι σαν τη λίστα με τα πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσω, έτοιμοι/ες να πάμε στη μάχη, ενώ το άρθρο μας ξεκόβει από την αρχή ότι αυτές οι διακοπές δε θα έχουν κάτι από ξεκούραση.
Μη μου μιλάς για καλοκαίρια
Οι διακοπές με τα παιδιά είναι διαφορετικές από τις διακοπές μας πριν τα παιδιά. Όπως και οι φετινές διακοπές είναι διαφορετικές από τις περσυνές. Όπως και οι διακοπές με τον Μάκη ήταν διαφορετικές από τις διακοπές με τον Λάκη.
Οι διακοπές με τα παιδιά έχουν πρωινές αφυπνίσεις, γέλια, παιχνίδια, επιτραπέζια, καυγάδες, εντάσεις, αγάπες, πετάγματα στη θάλασσα, βουτιές, παγωτά, κουβάλημα, και ότι άλλο επιλέξουμε να βάλουμε εμείς μέσα. Μπορεί να έχει και κούραση αλλά αυτή την γλυκιά εξουθένωση της θάλασσας όταν από το πολύ κυνηγητό παραδίδεσαι στην άμμο.
Στον επόμενο τόνο…
Η στάση μας απέναντι στο «καλοκαίρι με τα παιδιά» μοιάζει με τον τρόπο που βιώνουμε τον ρόλο μας ως γονείς «στον επόμενο τόνο». Σήμερα ζούμε δυσκολίες, βλέπουμε τις προκλήσεις, προσπαθούμε με κόπο, και στο επόμενο τόνο, βλέπουμε πόσο μεγάλωσε και πόσο ξοδευτήκαμε σε πράγματα που δεν έχουν σημασία. Τρέχουμε μπροστά και όταν φτάσουμε εκεί, ζητάμε λίγο από εκείνες τις στιγμές που δεν προλάβαμε να βάλουμε μέσα στην ψυχή μας.
Έτσι συμβαίνει και με τα καλοκαίρια μας μαζί τους. Σκέφτομαι το πόσο βιαστικά είμαστε μέσα στη θάλασσα, μήπως κρυώσουν, μήπως μελανιάσουν τα χείλια τους, μήπως χάσουμε το φαγητό. Ενώ η θερινή ραστώνη μας καλεί τόσο αβίαστα να μπούμε στο ρυθμό της και τα παιδιά συντονίζονται τόσο αυθόρμητα, εμείς αντιστεκόμαστε. Και οι παραπάνω αναφορές, άρθρα/συνεντεύξεις δεν βοηθάνε. Αλλά τα καλοκαίρια φεύγουν…όπως και οι στιγμές.
Το καλοκαίρι μέσα μας
Δεν μου αρέσει να μετράω, ακόμα κι αν αυτό είναι καλοκαίρια. Νομίζω ότι τίποτα ποσοτικό δεν χωράει μπροστά στην επαφή με τα παιδιά μας. Μπορώ όμως να σκεφτώ: Τι καλοκαίρια μπορώ να φτιάξω με τα παιδιά μου;
Με καρπούζια, ξυπόλητοι
Με βουτιές στη θάλασσα μέχρι να παπουδιάσουν τα χέρια μας;
Με βόλτες τα γλυκά βράδια
Με παγωτά να λερώνουμε τα μούτρα μας
Με αγκαλιές κοιτώντας τα αστέρια
Το πιο ωραίο καλοκαίρι το έφτιαξα πριν 20 μέρες με το γιο μου. Στο μπαλκόνι της πόλης ξαπλωμένοι να βλέπουμε τον ουρανό και να φτιάχνουμε στιχάκια. Καλοκαίρι είναι πάντα εκεί που νιώθουμε αυτή την παιδική ξεγνοιασιά. Εκεί που ξεκουράζεται η ψυχή μας και τα «μέσα» των παιδιών μας.
Φτιάχνοντας καλοκαίρι
– Ξυπνήστε από τις 6 και πάτε στη θάλασσα, ακούγοντας μια γεμάτη ησυχία!
– Μείνετε στην παραλία μέχρι να φύγει ο ήλιος. Τον Αύγουστο, είναι η ώρα που ερωτεύονται και που το καλοκαίρι κλείνει το μάτι στο φθινόπωρο.
– Μείνετε ξύπνιοι να δείτε την πανσέληνο και οπωσδήποτε τον έναστρο ουρανό ένα τυχαίο βράδυ του Αυγούστου.
– Δοκιμάστε να διακρίνετε τη διαφορά του τζιτζικιού με το τριζόνι. Προτεινόμενο βοήθημα το βιβλίο «ο Τζικιτζίκ, ο Κρικικρικ και η παράξενη χορωδία του δάσους»
– Μιλήστε με το παιδί για τις αισθήσεις του. Πως μυρίζει το καρπούζι; Πως ακουμπάει στο στόμα του το σταφύλι; Τι υφή έχει η άμμος; Τι βλέπουν τα μάτια του όταν τα ανοιγοκλείνει στον ήλιο; Μιλήστε και εσείς για τις αισθήσεις σας!
– Δώστε μια ευκαιρία στα στοιχεία της φύσης (άμμο, χώμα, νερό) να έρθουν πιο κοντά σας. Οι αλλαγές που θα συμβούν πάνω σας αν πχ. το παιδί σας, σας θάψει κάτω από την άμμο δεν είναι μόνιμες. Αντίθετα μπορείτε εύκολα να επανέλθετε στην προηγούμενη κατάσταση.
– Φτιάξτε ποιήματα … τα παιδιά μετά τα 3 είναι εξαιρετικοί ποιητές! Γράψτε τα κάπου για να ξέρει ο ποιητής την πρόοδο του κάθε καλοκαίρι…θέλει κόπο να γράψεις ένα ωραίο ποίημα!
Γενικά…ας δώσουμε μια ευκαιρία να ζεσταθούν τα μέσα μας και η σχέση μας με το παιδί μετά από έναν τόσο κρύο και απόμακρο χειμώνα.
*Η Δήμητρα είναι πιστοποιημένη Parent Coach από το Parent Coaching Institution, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια γονέων (API) και συνεργάτης του δικτύου της Attachment Parenting Hellas. Ταυτόχρονα, παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζόμενων γονέων για επιχειρήσεις και οργανισμούς. Παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων (1:1, group και couple parent coaching) ενώ παράλληλα συντονίζει εργαστήρια και πραγματοποιεί ομιλίες. Μπορείτε να την βρείτε εδώ και στο site dgounari.com!