Post main image

Οι Πανελλήνιες είναι προ των πυλών και αντιλαμβανόμαστε ότι το άγχος συνοδεύει τους περισσότερους μαθητές, πολλές φορές ακόμα και τους συγγενείς των εξεταζόμενων. Η πιο συχνή ερώτηση πια των μαθητών που προετοιμάζονται είναι: “Πώς θα ξεπεράσω το άγχος στις Πανελλήνιες;”
* Γράφει η MSc Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Νιόβη Βέλλιου 
ΑΓΧΟΣ
Το άγχος είναι ένας υγιής βιολογικός μηχανισμός που όταν βρίσκεσαι σε κίνδυνο, σε ενεργοποιεί ώστε να αντιμετωπίσεις μια απειλή. Το άγχος, όταν υπάρχει με μέτρο, είναι ο βοηθός σου για να μην τα παρατήσεις. Σε κινητοποιεί να προσπαθήσεις.
Ωστόσο, μερικές φορές ο μηχανισμός αυτός μπερδεύεται ή υπερλειτουργεί. Αν οι μόνες σου σκέψεις είναι «δεν θα τα καταφέρω», «δεν θυμάμαι τίποτα», «πρέπει οπωσδήποτε να περάσω αλλιώς δεν ξέρω τι θα κάνω» τότε σίγουρα έχεις πετύχει να αγχώσεις τον εαυτό σου ακόμη περισσότερο! Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να μειώσεις το άγχος στις Πανελλήνιες!

Πώς θα ξεπεράσω το άγχος των Πανελληνίων;

1. Τρόπος διαβάσματος
Δεν υπάρχουν συνταγές. Ο καθένας διαβάζει με το δικό του τρόπο. Βρες πώς νιώθεις πιο άνετα, τι σε βοηθάει στην συγκέντρωση και την μελέτη σου και επίτρεψε στον εαυτό σου να βάλει τους δικούς του όρους. Βρες τις δικές σου ώρες που αποδίδεις!
Υπάρχει η άποψη ότι όσο περισσότερο διαβάσεις τόσο το καλύτερο. Οι έρευνες όμως δείχνουν ότι για να αποθηκεύσεις πληροφορίες πρέπει να κάνεις διαλείμματα.
2. Τρικ για διαχείριση χρόνου των τελευταίων ημερών
Πολλές φορές ακούμε «δεν διάβαζε όλο το χρόνο αλλά πέτυχε», «τυχερός ήταν γιατί του έπεσε ότι διάβασε». Είναι ευχάριστο να έρχονται τα πράγματα εύκολα, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό δεν συμβαίνει. Μίλησε με καθηγητές που εμπιστεύεσαι και νιώθεις καλά ώστε να σου υποδείξουν τις ελλείψεις σου. Είναι σημαντικό να έχεις αυτογνωσία και να αφιερώσεις χρόνο σε όσα έχεις όντως κενά.
3. Κάνε πρόβα Προετοιμάσου
Κάνοντας εξάσκηση σε παλαιότερα θέματα για να εξοικειωθείς με το στυλ των εξετάσεων και τον χρόνο που χρειάζεσαι για την κάθε ομάδα.
Μην πανικοβληθείς από τη δυσκολία σε όσα θέματα βρίσκεις γιατί μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν αυτό που θα σου ζητηθεί.
4. Ζήτα βοήθεια
Αν μπορείς να έχεις αυτοέλεγχο και να «βάζεις μόνος σου τον εαυτό σου σε τάξη» είναι το ιδανικό. Καμιά φορά όμως είναι ωραίο να ζητάμε βοήθεια και να μοιραζόμαστε αυτό που νιώθουμε, οπότε επιστράτευσε γονείς και όποιον άλλον μπορεί να κρατάει βιβλίο, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνει. Έτσι θα δεις το άγχος σου στις Πανελλήνιες να περιορίζεται.
5. Θυμήσου
Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι πρόκειται για μια δοκιμασία η οποία ναι μεν σε φέρνει πιο κοντά στον στόχο σου, αλλά όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν μπορεί πραγματικά να σε εμποδίσει οριστικά από αυτόν. Καλό θα ήταν να έχεις συζητήσει με τους γονείς και τους σημαντικούς σου ανθρώπους τι εναλλακτικές έχεις σε περίπτωση που δεν πάνε τα πράγματα όπως τα περίμενες και ποιο είναι το επόμενο βήμα για να βρεθείς πάλι κοντά στον αρχικό σου στόχο.
6. Βρες την φράση σου
Οι θετικές σκέψεις και οι ενισχυτικές κουβέντες του ατόμου προς τον εαυτό του, λένε οι έρευνες, μπορούν να δυναμώσουν την αυτοπεποίθησή του και να κάνουν τη δοκιμασία λιγότερο οδυνηρή. ΒΡΕΣ λοιπόν ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ ΣΟΥ, την σκέψη εκείνη που σε ανακουφίζει και σε ενδυναμώνει!
7. Μοιράσου
Μίλα στους ανθρώπους σου για όσα νιώθεις αυτόν τον καιρό. Όταν μοιραζόμαστε την δυσκολία μας και δεν απομονωνόμαστε, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας αποκτούν λιγότερη ένταση.

  • Εάν κατά τις εξετάσεις πιάσεις τον εαυτό σου να τρέμει, τα χέρια σου ιδρώνουν και η καρδιά σου χτυπάει δυνατά, πάρε βαθιές ανάσες και μείνε ψύχραιμος μέχρι να νιώσεις πιο ήρεμα.
  • Εάν δεν μπορέσεις να απαντήσεις σε μια ερώτηση, προσπάθησε να συγκεντρωθείς σε μια επόμενη που σου έρχεται πιο εύκολη.
  • Εάν νιώσεις ότι θέλεις να εγκαταλείψεις, πες στον εαυτό σου να επιμείνει και να παλέψει μέχρι το τέλος, να συγκεντρωθείς όσο μπορείς.

Μια σκέψη για το τέλος:

Θα βιώσεις πολλές φορές έντονες αγωνίες στη ζωή σου. Οι εξετάσεις είναι μια καλή ευκαιρία να πάρεις μια πρώτη ματιά για το πως μπορείς να διαχειρίζεσαι το άγχος. Μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις κάποιο μάθημα, π.χ. να μάθεις να ζητάς βοήθεια, ή να σε ωθήσει να σκεφτείς πράγματα για τον εαυτό σου π.χ. ότι δε χρειάζεται να προσπαθείς τόσο για να αποδείξεις κάτι στους άλλους.
Αλήθεια, εσένα τι προσπαθεί να σου μάθει το άγχος σου αυτή τη φορά;!

Δείτε ακόμα:

Κρίση Πανικού: Τα 20 πιο συνηθισμένα συμπτώματα