7 επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για έναν πιο χαρούμενο γάμο
Share
Ο γάμος μπορεί να περάσει δύσκολες στιγμές αλλά μπορεί επίσης να διορθωθεί πολύ πιο εύκολα απ’ όσο νομίζεις. Οι 7 επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για έναν πιο χαρούμενο γάμο θα βοηθήσουν ώστε ο μήνας του μέλιτος να διαρκέσει σε όλη τη διάρκεια του γάμου. Άλλωστε το να μοιράζεσαι τη ζωή σου με έναν άλλο άνθρωπο απαιτεί ικανότητες τις οποίες θα μάθεις με το πέρας του χρόνου.
Οι παρακάτω 7 ιδέες μπορούν να αποτελέσουν τα θεμέλια στα οποία μπορεί να στηριχτεί ένας υγιής γάμος.
1. Αναζήτησε βοήθεια νωρίς
Ο μέσος όρος των ζευγαριών αναζητά βοήθεια μετά τα 6 χρόνια για τα προβλήματα στη σχέση του (και είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι γάμοι λήγουν τα πρώτα 7 χρόνια). Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος των ζευγαριών ζουν χωρίς χαρά ή μέσα σε άλυτα προβλήματα για πολύ καιρό. Εάν νιώθεις ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα στον γάμο σου αναζήτησε νωρίς βοήθεια. Δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να επισκεφτείς έναν σύμβουλο γάμου.
2. Διόρθωσε τον εαυτό σου
Τα πιο χαρούμενα ζευγάρια αποφεύγουν να λένε κάθε σκέψη τους που ενέχει κριτική. Όταν αγγίζουν ευαίσθητα ζητήματα και βρίσκουν τρόπους να εκφράσουν τις ανάγκες τους και τις ανησυχίες τους με σεβασμό χωρίς κριτική διάθεση ή διάθεση κατηγορίας του συντρόφου.
3. Μαλάκωσε την «έναρξη»
Οι καβγάδες συχνά ξεκινούν επειδή ο ένας εκ των συντρόφων οξύνει την διαμάχη ασκώντας κριτική. Το να φέρνεις την κουβέντα «απαλά» στα προβλήματα και χωρίς κατηγορίες, δουλεύει καλύτερα και επιτρέπει στα ζευγάρια να εμπλακούν πιο ήρεμα στη διαμάχη.
4. Αποδέξου την επιρροή του συντρόφου σου
Στην μελέτη των ετερόφυλων γάμων ανακαλύψαμε ότι η σχέση πετυχαίνει στο έπακρον όταν ο σύζυγος μπορεί να δεχτεί την επιρροή της συζύγου του.
Για παράδειγμα, μία γυναίκα ίσως πει στον σύζυγό της: “Έχεις δουλειά την Πέμπτη το βράδυ; Η μητέρα μου έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο, και χρειάζομαι τη βοήθειά σου για την προετοιμασία”
Αυτός απαντά, “ Τα σχέδια μου έχουν κλείσει και δεν πρόκειται να τα αλλάξω.”
Όπως καταλαβαίνεις, ο άντρας αισθάνεται κάπως αμυντικά. Η ικανότητα του συζύγου να επηρεαστεί από τη γυναίκα του είναι καίριας σημασίας καθώς η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες ήδη αφήνονται περισσότερο στην επίδραση του συζύγου τους. Μια πραγματικά συντροφική σχέση συμβαίνει μόνο όταν ο σύζυγος μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα.
5. Να έχεις υψηλά πρότυπα
Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν υψηλές προδιαγραφές ο ένας για τον άλλο. Τα πιο επιτυχημένα ζευγάρια είναι αυτά τα οποία, ακόμη και όταν είναι νιόπαντρα, αρνούνται να δεχτούν συμπεριφορά που τους πληγώνει από τον άλλον. Χαμηλότερα επίπεδα ανοχής στην κακή συμπεριφορά στην αρχή της σχέσης ισοδυναμεί με πιο χαρούμενο ζευγάρι στην πορεία.
6. Μάθε να διορθώνεις και να βγαίνεις απ’ τον καβγά
Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν μάθει πώς να αποχωρούν από μια σύγκρουση ή πώς να διορθώνουν την κατάσταση πριν ο καβγάς βγει εντελώς εκτός ελέγχου. Παραδείγματα προσπαθειών επιδιόρθωσης:
- Χρήση χιούμορ
- Έκφραση- Δήλωση κατανόησης (“Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι δύσκολο για σένα”)
- Ξεκαθάρισε ότι βρίσκεστε στην ίδια πλευρά (“ Θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα μαζί”)
- Κάνοντας πίσω (Στον γάμο όπως και στις πολεμικές τέχνες χρειάζεται συχνά να υποκύψεις παρά να κερδίσεις)
- Γενικά, δείχνοντας σημάδια εκτίμησης για τον σύντροφό σου και τα συναισθήματά του.
Εάν ένας καβγάς πάρει τεράστιες διαστάσεις κάνε ένα 20λεπτο διάλειμμα και συμφώνησε να προσεγγίσεις το θέμα ξανά όταν και οι δύο θα είστε ήρεμοι.
7. Εστίασε στα θετικά
Σε έναν χαρούμενο γάμο, ενώ συζητούν τα προβλήματα, τα ζευγάρια κάνουν τουλάχιστον 5 φορές κάποια θετική δήλωση ο ένας για τον άλλο αλλά και για τη σχέση τους. Για παράδειγμα ένα χαρούμενο ζευγάρι θα πει “Γελάμε πολύ” αντί για “Ποτέ δεν διασκεδάζουμε”. Ένας καλός γάμος πρέπει να έχει κλίμα θετικότητας. Κάνετε θετικές καταθέσεις στους λογαριασμούς της συναισθηματικής τράπεζας!
Δείτε ακόμα: