Post main image

Η υγιής αυτοπεποίθηση μπορεί να βοηθήσει το παιδί ν’ αναπτύξει θεαματικά τις δεξιότητές του και να συμβάλλει στην υγιή του ανάπτυξη. Για να εμπνεύσετε το παιδί προς αυτή την κατεύθυνση, αρκεί να χρησιμοποιήσετε τις κατάλληλες φράσεις.

25 φράσεις για το τονώσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

1. «Είσαι ικανή/ικανός»

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε θετικό πρόσημο στις προτάσεις σας και να τονίζετε την πίστη που έχετε σ’ εκείνο και τις δυνατότητές του. Από το να πείτε «πρόσεξε μην χτυπήσεις», δοκιμάστε την επόμενη φορά τη φράση «ξέρω ότι είσαι ικανή/ικανός να προσέχεις».

2. «Ήταν πολύ γενναίο αυτό που έκανες»

Κάθε φορά που νιώθουμε περήφανοι για κάτι που έκανε το παιδί, είναι καλό να το λέμε δυνατά! Πείτε του όλες τις στιγμές που διαπιστώνετε τη γενναιότητά του.

3. «Μην ανησυχείς, μπορείς»!

Κάθε φορά που το παιδί θέλει να τα παρατήσει, θυμίστε του ότι μπορεί και ότι πιστεύετε σε εκείνο. Αυτό είναι το κατάλληλο έναυσμα για να προσπαθήσει ξανά.

4. «Πιστεύω σεσένα»

Πείτε του το ανοιχτά ότι πιστεύετε στις δυνατότητές του. Όσο πιστεύετε εσείς σ’ εκείνο και του δείχνετε την εμπιστοσύνη σας, τόσο και το παιδί θ’ αρχίσει να πιστεύει περισσότερο στον εαυτό του.

5. «Μπορείς να πετύχεις δύσκολα πράγματα»

Όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο ή το παιδί δυσκολεύεται κάπου, θυμίστε του το πόσο δυνατό είναι. Είναι, άλλωστε, αυτό που πραγματικά χρειάζεται ν’ ακούσει εκείνη τη στιγμή.

6. «Οτιδήποτε και να γίνει, εγώ σ’ αγαπάω»

Μπορεί να είναι αυτονόητο για εσάς, αλλά μπορεί όχι για το παιδί. Μιλήστε του για την αδιαπραγμάτευτη αγάπη σας ανεξαρτήτως αποτελέσματος ή επίδοσης του στο σχολείο ή σε κάποια δραστηριότητα.

7. «Έλα να το προσπαθήσουμε μαζί»

Γίνετε το καλύτερο παράδειγμα για το παιδί σας, δείχνοντάς του ότι προσπαθείτε κι εσείς μαζί του.

8. «Πώς το έκανες αυτό»;

Κάντε του ερωτήσεις. Ειδικά όταν έχει πετύχει κάτι, ρωτήστε το πώς το κατάφερε ή πώς μπορεί να το κάνει ξανά.

9. «Μπορείς να μου πεις περισσότερα γι’ αυτό»;

Τα παιδιά λατρεύουν να μιλούν για όσα έχουν καταφέρει. Αξιοποιήστε την ευκαιρία και ζητήστε να σας πουν λεπτομέρειες που σίγουρα θα τους γεμίζουν περηφάνια.

10. «Πώς μπορώ να σε βοηθήσω»;

Αν αντιλαμβάνεστε ότι κάπου ζορίζονται (σε ένα παιχνίδι, σε κάποιο μάθημα ή ακόμα και σε κάποια δραστηριότητα προσφέρετε τη στήριξή σας. Είναι καλό να γνωρίζει το παιδί ότι μπορεί να βασιστεί πάνω σας.

11.  «Δώσε τον καλύτερό σου εαυτό»

Ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα που μπορείτε να δώσετε στο παιδί, είναι να δίνει πάντα τον καλύτερό του εαυτό ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

12. «Το ξέρω είναι δύσκολο, αλλά σ’ έχω δει να το κάνεις παλιότερα»

Θυμίστε στο παιδί τις «νίκες» του και κάθε μικρή ή μεγάλη κατάκτησή του. Αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη που δείχνει στον εαυτό του και θα το εμπνεύσει να προσπαθήσει περισσότερο.

13. «Ξέρω ότι προσπάθησες»

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η προσπάθεια μετράει και βοηθήστε το παιδί να το αντιληφθεί εγκαίρως λέγοντάς του σε κάθε ευκαιρία.

14. «Με κάνεις περήφανη/περήφανο»

Είναι ωραίο τα παιδιά να το γνωρίζουν αφού σε πάρα πολλές εκφάνσεις αναζητούν την αποδοχή και την «καλή κουβέντα» από την πλευρά των γονιών τους.

15. «Ακόμα κι αν μαλώνουμε, δεν σημαίνει πως δεν αγαπιόμαστε»

Ο θυμός, οι διαφωνίες είναι ανθρώπινα συναισθήματα τα οποία είναι χρήσιμα και αυτά. Πρέπει, λοιπόν, να εξηγήσουμε στα παιδιά πως είναι φυσιολογικό να έχουμε διαφωνίες ή νεύρα και δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη που νιώθουμε ο ένας για τον άλλον.

16. «Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε εάν»…

Προσπαθήστε να του εμπνεύσετε την περιέργεια και έναν νέο τρόπο σκέψης προσπαθώντας να ωθήσετε το παιδί να σκέφτεται όλες τις πιθανότητες.

17. «Ξέρεις τι σημαίνει αυτοπεποίθηση»;

Τα παιδιά λατρεύουν να μαθαίνουν νέες λέξεις και τη σημασία τους. Μάθετε στο παιδί τον ορισμό των λέξεων «αυτοπεποίθηση» και «αυτοσεβασμός» ώστε να μπορεί να έχει ξεκάθαρους στόχους προς αυτή την κατεύθυνση.

18.  «Θέλεις ν’ ακούσεις μία ιστορία»;  

Μοιραστείτε ιστορίες με τα παιδιά. Αφηγηθείτε στιγμές από τη δική σας παιδική ηλικία και από όλες τις φορές που ξεπεράσατε μία δυσκολία ή καταφέρατε κάτι.

19. «Θέλεις να δοκιμάσεις κάτι εντελώς τρελό»;

Στα παιδιά αρέσουν οι προκλήσεις. Βάλτε στο παιδί μία «τρελή» δραστηριότητα το σαββατοκύριακο και θα ξαφνιαστείτε κι εσείς με τις δυνατότητές τους!

20. «Κάθε τι νέο μας φοβίζει αλλά μας συναρπάσει ταυτόχρονα»

Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει προσαρμοστικότητα απέναντι σε κάθε αλλαγή. Εξηγήστε πως κάθε τι καινούργιο φοβίζει ακόμα και τους μεγάλους, αλλά συνήθως φέρνει και ενθουσιασμό και νέες εμπειρίες.

21. «Ξέρω ότι προσπάθησες και νιώθω περηφάνια για την προσπάθειά σου»

Αναγνωρίστε κάθε προσπάθεια που κάνει το παιδί ανεξαρτήτως αποτελέσματος και επικεντρωθείτε σ’ αυτήν ώστε να του δώσετε κίνητρο να συνεχίσει να προσπαθεί.

22. «Έχεις περιέργεια… ανακάλυψέ το»!

Ενισχύστε την περιέργεια και την εξερεύνηση του παιδιού σε κάθε ηλικία. Αυτό θα το βοηθήσει ν’ αναζητά πάντα νέες πληροφορίες και εμπειρίες.

23. «Μερικές φορές κάνουμε λάθη, αλλά μαθαίνουμε από αυτά»

Μιλήστε ανοιχτά για τα λάθη αλλά και τη σημασία τους. Έτσι, το παιδί θα προσπαθεί να μαθαίνει από το λάθη του, χωρίς να τα φοβάται.

24. «Τι πρόκληση έβαλες σήμερα στον εαυτό σου»;

Μιλήστε στο παιδί για την ανάπτυξη, την αλλαγή αλλά και τη σημασία του να παίρνουμε ρίσκα και ν’ αναπτυσσόμαστε.

25. «Επανάλαβε μετά από εμένα: Μπορείς»

Οι θετικές παραδοχές έχουν τη δυναμική να «επαναφορτίσουν» τον εγκέφαλο. Μάθετε στο παιδί να σκέφτεται θετικά και να μην ξεχνά πως μπορεί να καταφέρει τα πάντα.

Photo by Ben White on Unsplash

Διαβάστε επίσης: 

Μεγαλώνοντας παιδιά με συναισθηματική νοημοσύνη