Post main image

Μπορεί να είναι δύσκολο να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να γίνουν ανεξάρτητα, μπορεί ακόμη και να μην το θέλετε. Δεν είναι πολλοί οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να μένουν μακριά τους, ειδικά όταν γερνούν. Μπορεί τα παιδιά σας να μην θέλουν να «απαγκιστρωθούν» ακόμη, και να τους το κάνετε ακόμη πιο δύσκολο όταν το προσπαθείτε.
Ωστόσο, όσο δύσκολο και αν είναι το να διδάσκετε στα παιδιά σας την ανάγκη για ανεξαρτησία είναι εξαιρετικά σημαντικό. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να το επιδιώξετε το συντομότερο δυνατόν, αφού μια μέρα θα είναι ενήλικες και θα πρέπει να είναι έτοιμοι γι’ αυτό.

1) Μάθετέ τους την έννοια της επιλογής


Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν πραγματικά την έννοια της επιλογής μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά. Σίγουρα τους ρωτάμε τι φαγητό μπορεί να θέλουν, ή με ποια παιχνίδια θέλουν να παίξουν, αλλά η τελική επιλογή είναι δική μας.
Μόλις μεγαλώσουν λίγο, ενθαρρύνετέ τους να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Αντί να τους δίνετε δύο επιλογές ώστε να επιλέξουν προσπαθήστε να τους κάνετε να κάνουν τα ίδια τις δύο επιλογές. Τα περισσότερα παιδιά περιμένουν από τους γονείς τους για να τους δώσουν την δυνατότητα να επιλέξουν αλλά αν το αφήσετε πάνω τους μπορεί να τους βοηθήσει να γίνουν πιο ανεξάρτητα στη ζωή.

2) Δώστε τους ευθύνες

Όταν είμαστε νέοι αποζητούμε διακαώς ευθύνες, αλλά μόλις φτάσουμε στην ενηλικίωση, τις αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναλάβουν την ευθύνη, μπορεί να χρειαστεί υπενθύμιση πότε-πότε, αλλά συνήθως απολαμβάνουν την ευκαιρία. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους γονείς είναι να επιτρέψουν στα παιδιά να λάβουν αυτές τις ευθύνες. Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε, απλά κάντε το καλύτερό σας και θα δούμε τι θα συμβεί.

3) Επίλυση προβλημάτων


Τα παιδιά δεν είναι καλά στην επίλυση προβλημάτων και γιατί να είναι; Έχουν εσάς να λύνετε όλα τους τα προβλήματα. Ωστόσο, έρχεται μια στιγμή στη ζωή ενός παιδιού, όπου πρέπει να αρχίσει να προσπαθεί να δώσει μόνο του κάποιες απαντήσεις σε ορισμένες από τις ερωτήσεις της ζωής. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι επιμένοντας.
Δεν χρειάζεται το παιδί να λύσει το ζήτημα μόλις προκύψει το πρόβλημα. Αντ ‘αυτού, ρωτήστε το τι θα έκανε ή πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Θυμηθείτε, δεν θα είναι δική σας δουλειά να δίνετε πάντα όλες τις απαντήσεις.

4) Αποφύγετε το κανάκεμα

Το να παραχαϊδεύεις τα παιδιά σου μπορεί να είναι επικίνδυνο για διάφορους λόγους. Πρώτον, η υπερβολική προστασία των παιδιών σας από πιθανούς κινδύνους και κινδύνους μπορεί να προσφέρει μια ψευδή εικόνα της πραγματικής ζωής. Πιθανότατα θα μεγαλώσουν νομίζοντας ότι είναι άτρωτα, κυρίως επειδή εσείς κρατάτε μακριά τους κινδύνους από τότε που γεννήθηκαν.
Δεύτερον, το παραχάιδεμα δεν βοηθάει το εγώ ενός ατόμου αφού μπορεί να το οδηγήσει στην αλαζονεία. Φυσικά, λίγο κανάκεμα περισσότερο είναι αποδεκτό αφού πρόκειται για τα μικρά σας αλλά προσπαθήστε να κρατήσετε την ισορροπία.

5) Μην ανησυχείτε για την αποτυχία

Κανένα παιδί δεν θα το κάνει σωστά την πρώτη φορά, ακόμα και τη δεύτερη και την τρίτη φορά. Ο καθένας πρέπει να μάθει να είναι ανεξάρτητος, να μάθει να παίρνει αποφάσεις, και να μάθει να κάνει επιλογές. Ακόμη και ως ενήλικας δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντα οι σωστές. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται μην ανησυχείτε, αυτό συμβαίνει στους καλύτερους από εμάς και θα συμβεί πιθανώς και πάλι. Ευτυχώς, τα ανθρώπινα όντα έχουμε τη δύναμη να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, οπότε δώστε τους χρόνο να τα διορθώσουν.

6) Διδάξτε τους την διαπραγμάτευση


Καταρχάς, η διαπραγμάτευση σημαίνει αυτόματα ενσυναίσθηση και αποδοχή σε συμβιβασμούς. Δεν είναι μόνο σημαντικό για την ανάπτυξη ενός παιδιού αλλά κάνει επίσης τα πράγματα πολύ ευκολότερα μελλοντικά. Η διαπραγμάτευση μπορεί επίσης να βοηθήσει την αυτοεκτίμηση και τις κοινωνικές δεξιότητες ενός παιδιού. Θα μάθουν να μιλούν στους ανθρώπους με τρόπο που μπορεί να τους ωφελήσει, αλλά και να δείξει ότι μπορούν να είναι γενναιόδωροι και έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων που είναι το κλειδί για να γίνουν ανεξάρτητοι.

7) Ρουτίνα! Ρουτίνα! Ρουτίνα!

Το πρόγραμμα ενός παιδιού είναι το κλειδί στο δρόμο για να γίνει ανεξάρτητο και μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την πρόοδό του, υπό την προϋπόθεση ότι μπορείτε να το κάνετε σωστά φυσικά. Τα παιδιά χρειάζονται δομημένες ρουτίνες  για τα πρωινά, τα απογεύματα και τα βράδια, επομένως γιατί να μην το ενσωματώσετε στην αναζήτησή σας για ανεξαρτησία;
Αφήστε τα να δοκιμάσουν νέα πράγματα, αλλά στο πλαίσιο ασφαλείας της ρουτίνας και του προγράμματος. Αυτό θα τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή και θα τους υπενθυμίσει ότι έχουν μια ρουτίνα που δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει ανεξάρτητα από τι συμβαίνει.

8) Θέστε σε εφαρμογή τις αγγαρείες


Εάν έχετε μια μεγάλη οικογένεια μπορεί να λειτουργεί ευεργετικά και να βοηθήσει το παιδί σας να ανακαλύψει την ανεξάρτητη φύση του. Για παράδειγμα, κάθε μέλος της οικογένειας είναι σε θέση να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του νοικοκυριού και τη δημιουργία ενός διασκεδαστικού και χαλαρού περιβάλλοντος. Για να γίνει αυτό δώστε σε κάθε πρόσωπο έναν τρόπο να συμμετέχει, είτε είναι ο καθαρισμός της κρεβατοκάμαράς τους, το μάζεμα των παιχνιδιών, η καθαριότητα ανάλογα με την ηλικία τους ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τα βοηθήσει να αποκτήσουν ανεξαρτησία.

9) Έπαινος

Τα παιδιά αγαπούν τον έπαινο οπότε γιατί να μην λειτουργεί ο έπαινος ως «μπράβο» για την ολοκλήρωση κάποιων καθηκόντων. Το καλύτερο πράγμα για αυτό είναι ότι θα τα κάνει να αισθάνονται καλά, ειδικά αφού ολοκλήρωσαν κάτι που αρχικά μπορεί και να τους τρόμαζε.
Έτσι όχι μόνο θα ενθαρρυνθούν να το κάνουν ξανά, αλλά θα κάνει τον κόσμο της ανεξαρτησίας να μην φαντάζει στα μάτια τους τόσο τρομακτικός όσο νόμιζαν. Μπορείτε ακόμη και να μετατρέψετε τα λάθη σε επαίνους, επιτρέποντάς τους να καταλάβουν τι έκαναν λάθος από μόνα τους και να τα ανταμείψετε γι’ αυτό.

10) Βοηθήστε από τα “παρασκήνια”

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω όταν πρόκειται να αφήσουμε τα παιδιά μας να αποφασίσουν. Ναι, θα μπορούσε να είναι ενοχλητικό να βλέπουμε τα παιδιά μας να αγωνίζονται ή να κάνουν τα πράγματα λάθος, αλλά στο τέλος της ημέρας, μαθαίνουν πώς να γίνουν καλύτερα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βοηθήσετε καθόλου. Προσπαθήστε να τα βοηθήσετε από τα παρασκήνια, θέστε προβλήματα και θέματα που μπορούν εύκολα να λύσουν, απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει τις αποστάσεις που χρειάζονται ώστε να καταφέρουν να προχωρήσουν στη λύση μόνα τους.
Photo by Patricia Prudente on Unsplash
Δείτε επίσης:

3 τρόποι να ενθαρρύνεις το παιδί σου να “ανοιχτεί”