Post main image

Προσπαθείτε να ταΐσετε το μωρό σας αλλά αυτό κλαίει κάθε φορά που προσπαθείτε να το θηλάσετε; Αυτό μπορεί να οφείλεται στην κακή γεύση στο μητρικό γάλα. Για την ακρίβεια υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το γάλα της μητέρας μπορεί περιστασιακά να έχει κακή γεύση ή ακόμα και να μυρίζει κάπως περίεργα.

Οι τροφές και οι συνήθειες που είναι υπεύθυνες για την κακή γεύση του μητρικού γάλακτος

 

1) Φύλαξη και απόψυξη

κακή γεύση στο μητρικό γάλα
Είναι λογικό για μια πολυάσχολη μαμά να αποθηκεύει το μητρικό γάλα στον καταψύκτη για αργότερα. Εξάλλου, δεδομένου ότι πολλές μητέρες  εργάζονται, είναι μια έξυπνη απόφαση να αφήσετε το μητρικό γάλα στην κατάψυξη. Τι γίνεται όμως με τη γεύση και την υφή;
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η αποθήκευση του μητρικού γάλακτος στον καταψύκτη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την προστασία της ποιότητας του γάλακτος. Ωστόσο, είναι δυνατό το γάλα να διαχωριστεί, προκαλώντας έτσι την κακή γεύση στο μητρικό γάλα.

2) Σπαράγγια


Το σπαράγγι είναι ένα από αυτά τα λαχανικά που ή θα αγαπήσετε ή θα μισήσετε. Παρόλο που αυτό το λαχανικό έχει τόσες βιταμίνες και βοηθά στην αποτοξίνωση, δυστυχώς υπάρχουν παρενέργειες. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το σπαράγγι επηρεάζει το μητρικό γάλα.

3) Κρασί


Εντάξει, το να είσαι μαμά μπορεί να είναι αγχωτικό και να ωθεί τη μαμά να θέλει να πάρει ένα μπουκάλι κρασί για να χαλαρώσει. Δυστυχώς όμως, η κατανάλωση αλκοόλ και ο θηλασμός δεν συνάδουν. Βλέπετε, οτιδήποτε επιλέγει η μαμά να φάει ή να πιει, καταλήγει στο μητρικό της γάλα.  Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συνιστάται να μην πίνετε αλκοόλ κατά το θηλασμό.

4) Πικάντικο φαγητό (Πιπεριές τσίλι)


Όταν το μωρό πίνει το μητρικό γάλα ενώ η μητέρα έχει ήδη καταναλώσει καυτερές πιπεριές, μπορεί να οδηγήσει το βρέφος σε παλινδρόμηση ή ακόμα και σε διαταραχή της κοιλιάς. Το Αμερικανικό Συμβούλιο Επιστήμης και Υγείας συνιστά να είστε προσεκτικοί όταν πρόκειται να καταναλώσετε τέτοιου είδους τροφές.

5) Λήψη ορισμένων φαρμάκων

κακή γεύση στο μητρικό γάλα
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι συνήθως ασφαλή αφενός για τις γυναίκες που θηλάζουν και αφετέρου για τα βρέφη. Πάντα βέβαια υπό την επίβλεψη του γιατρού, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει την συνολική εικόνα της μητέρας και να επιλέξει την κατάλληλη δοσολογία ή τον τύπο φαρμάκου, έτσι ώστε το μωρό να μην διατρέχει κάποιον κίνδυνο.
Επίσης αναφέρεται ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο γεύσης και μυρωδιάς του μητρικού γάλακτος. Οι μητέρες πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για περισσότερες πληροφορίες.

6) Θαλασσινά


Τα ψάρια μπορεί να έχουν κάποια σημαντικά οφέλη για την υγεία, αλλά για μια μαμά που θηλάζει τα πράγματα αντιφάσκουν. Ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι οι θηλάζουσες μητέρες καθώς παράγοντες που επηρεάζουν το μητρικό γάλα είναι η τεχνητή ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και οι πρακτικές αλιείας.
Τα πλαστικά που καταλήγουν δυστυχώς στον ωκεανό μας, συχνά γίνονται μέρος της τροφοδοσίας ενός ψαριού. Συγκεκριμένα, τοξίνες όπως τα PCB, και τα διοξείδια είναι κάποιοι από τους ρύπους που παραμονεύουν στα ψάρια με αποτέλεσμα να έρχονται και στο πιάτο μας.
Οι μητέρες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να επιλέγουν ψάρια με χαμηλό επίπεδο δηλητηρίασης από υδράργυρο και λιγότερη έκθεση σε μολυσματικούς παράγοντες. Το CDC αναφέρει ότι ο υδράργυρος μπορεί να περάσει στο μωρό μέσω της εγκυμοσύνης και μέσω του μητρικού γάλακτος. Η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να επηρεάσει επίσης, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού.

7) Νερό βρύσης


Παρόλο που οι δημοτικές προμήθειες νερού κάνουν το καλύτερο δυνατό για να διατηρήσουν το κοινό ασφαλές με το νερό που προσφέρεται, εξακολουθούν να υπάρχουν μολυσματικές ουσίες που καταφέρνουν να περάσουν. Καθώς υπάρχουν περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι αρρωσταίνουν πολύ ή υποφέρουν από μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία από την κατανάλωση νερού κακής ποιότητας, η λήψη φίλτρου πρέπει να είναι απαραίτητη.
Εάν οι θηλάζουσες πίνουν νερό που έχει μολυνθεί από μόλυβδο, αρσενικό και βαρέα μέταλλα, μπορεί να μεταδοθούν άμεσα στο μωρό. Το μολυσμένο νερό δεν είναι μόνο ζήτημα γεύσης αλλά και ασφάλειας!

8) Οργανικό κρέας


Γεύματα όπως το συκώτι μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο για ορισμένες μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και κατά τον θηλασμό. Αλλά, εάν οι μητέρες επιλέξουν να καταναλώσουν πολλά οργανικά κρέατα αν και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης τοξινών στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος. Η μαμά πρέπει να είναι επιλεκτική για το πού αγοράζει τα κρέατά της ώστε να διασφαλίζει την ποιότητα τους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα οργανικά κρέατα, όπως τα νεφρά και το συκώτι, είναι μια μεγάλη πηγή σιδήρου. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφεύγονται κατά το θηλασμό, λόγο της αυξημένης πρόσληψης σε βιταμίνη Α.

9) Σκόρδο

κακή γεύση στο μητρικό γάλα
Το σκόρδο, που αγαπάτε ή μισείτε λόγω της έντονης γεύσης του, δεν απωθεί μόνο τα βαμπίρ το ίδιο ισχύει και για τα μωρά που πίνουν μητρικό γάλα. Το σκόρδο είναι ένα πολύ ισχυρό βότανο, και παρόλο που έχει οφέλη για την υγεία, όπως την καταπολέμηση του κρυολογήματος και το να κάνει τα πιάτα πιο γευστικά, μπορεί να προσδώσει κακή γεύση στο μητρικό γάλα.

10) Κάπνισμα


Το κάπνισμα είναι εξαιρετικά κακό για την υγεία. Η Healthline αναφέρει ότι το κάπνισμα μεταφέρει στο μωρό επιβλαβείς χημικές ουσίες μέσω του μητρικού γάλακτος. Παρουσιάζει επίσης ανεπιθύμητες ενέργειες και για το μικρό παιδί, όπως προβλήματα ύπνου ή αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου παιδικού θανάτου ή SIDS.

11) Κατάθλιψη & Άγχος


Το να είσαι σε κακή διάθεση μπορεί πραγματικά να ξινίσει το μητρικό γάλα. Το αίσθημα κατάθλιψης ή το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αντιδράσεις στο σώμα μιας γυναίκας. Αυτές οι ορμονικές αποκρίσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της παροχής μητρικού γάλακτος. Το UT Southwestern Medical Center αναφέρει ότι ο νούμερο ένα δολοφόνος της παροχής μητρικού γάλακτος είναι το άγχος, ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Είναι τόσο σημαντικό για τη μαμά να βεβαιωθεί ότι κάνει ένα διάλειμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας χαλαρωτικές τεχνικές.

12) Παρασιτοκτόνα & ζιζανιοκτόνα


Παρόλο που τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται σε προϊόντα εδώ και χρόνια και θεωρούνται ασφαλή για δημόσια κατανάλωση, δυστυχώς οι καιροί έχουν αλλάξει. Αναπτυξιακές καθυστερήσεις, γενετικές ανωμαλίες και αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία έχουν συνδεθεί με διάφορες χημικές ουσίες που ψεκάζονται στα φυτά.
Μπορεί να φαίνεται υπερβολικά δύσκολο ή ακριβό αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφεύγετε τρόφιμα με ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα γιατί καταλήγουν στο μητρικό σας γάλα.  

13) Υψηλά επίπεδα λιπάσης

κακή γεύση στο μητρικό γάλα
Το ένζυμο λιπάση είναι απαραίτητο για να βοηθήσει το μωρό να αφομοιώσει το μητρικό γάλα της μητέρας. Ωστόσο, όταν η ποσότητα λιπάσης στο μητρικό γάλα είναι μεγαλύτερη από την κανονική, μπορεί να αφήσει το μωρό μια ξινή γεύση, αναφέρει η Exclusive Pumping. Η λιπάση δεν ενέχει κινδύνους ωστόσο μερικά μωρά μπορεί να εμφανίσουν κάποια άρνηση λόγω της ξινής γεύσης.
Εάν τα επίπεδα λιπάσης της μητέρας είναι εκτός ελέγχου και το μωρό συνεχίζει να αποβάλλει το μητρικό γάλα, θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό.

14) Μακιγιάζ


Οι μητέρες που επιλέγουν να θηλάσουν σίγουρα πρέπει να είναι προσεκτικές σχετικά με τον τύπο μακιγιάζ που χρησιμοποιούν.
Ο λόγος; Υπάρχει κίνδυνος συσσώρευσης τοξινών σε ιστούς του σώματος όπως το δέρμα, τα μαλλιά και επίσης το μητρικό γάλα από βαρέα μέταλλα. Ακόμη και ορισμένα φαρμακευτικά φάρμακα μπορεί να περιέχουν βαρέα μέταλλα που μπορούν να συσσωρευτούν στους ιστούς της μητέρας και να επηρεάσουν το μητρικό γάλα της.

15) Ένας κόσμος γεμάτος ρύπανση

κακή γεύση στο μητρικό γάλα

Δυστυχώς, ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο ατμοσφαιρική ρύπανση, ρύπανση των υδάτων και ρύπανση του εδάφους. Χάρη σε πολλές από τις εξελίξεις στη σύγχρονη τεχνολογία, ο πλανήτης μας κατακλύζεται από πλαστικά, υποπροϊόντα με βάση το πετρέλαιο και την εξάτμιση από τα αυτοκίνητα. Οι εκπομπές θερμοκηπίου συνεχίζουν να συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, μειώνοντας έτσι την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μητρικό γάλα.
Πηγή:Babygaga

Διαβάστε επίσης:

Αποθηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω