Post main image

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με ποικίλα συναισθήματα- χαρά, έκπληξη, ενθουσιασμός, νευρικότητα κ.ά. Σε μερικές γυναίκες όμως το άγχος στην εγκυμοσύνη είναι υπερβολικό και δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζει απόλυτα τη ζωή τους.

Το άγχος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως φυσιολογικό. Ανησυχίες για την πορεία της εγκυμοσύνης, για τις αλλαγές στο σώμα, οικονομικές ανησυχίες και φυσικά το άγχος για τον μετέπειτα ρόλο τους ως μητέρες είναι κοινές σε όλες τις μέλλουσες μητέρες. Τι γίνεται όμως όταν το άγχος ελέγχει τη ζωή τους;

Άγχος στην εγκυμοσύνη – Πώς να το διαχειριστείτε;

1. Εστιάστε μόνο σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε

Άγχος στην εγκυμοσύνη
via Pexels/Anna Nekrashevich

Τα πράγματα που μας αγχώνουν συνήθως είναι αυτά τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε, πόσο μάλλον μια εγκυμονούσα. Από την αλλαγή του σώματος, τις κλωτσιές του μωρού, αλλά και τη ζωή με το μωρό. Εστιάζοντας μόνο στα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε αμέσως θα νιώσουμε πιο άνετα και θα αποβάλλουμε μεγάλο μέρος του άγχους.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να αποκτήσουμε εξοικείωση με όλα όσα αφορούν την εγκυμοσύνη, να ρωτήσουμε, να μάθουμε, να διαβάσουμε ή ακόμη να παρακολουθήσουμε κάποια μαθήματα γι’ αυτό. Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για όσα μας συμβαίνουν, για τις αλλαγές και τα συναισθήματά μας τόσο πιο ομαλά θα διανύουμε την εγκυμοσύνη.

2. Ξεκουραστείτε αρκετά

Getting enough rest nightly can help with the feelings of anxiety during pregnancy
via Pexels/Andrea Piacquadio

Οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης κοιμούνται αρκετά επειδή το σώμα τους υφίσταται μεγάλες αλλαγές και φυσικά μην ξεχνάμε ότι μεγαλώνει ένα μωρό μέσα σ’ αυτό. Επιπλέον η ξεκούραση είναι απαραίτητη και για την ψυχική μας υγεία.
Η έλλειψη ύπνου μας οδηγεί σε υπερβολική κούραση στη διάρκεια της μέρας. Αυτό έχει σαν συνέπεια την έλλειψη συγκέντρωσης αλλά και την συναισθηματική ανισορροπία. Είναι σημαντικό λοιπόν να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα ύπνου η οποία θα μας βοηθήσει στην ισορροπία μας. Οι σύντομοι ύπνοι στην διάρκεια της ημέρας δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον βραδινό ύπνο αλλά είναι σημαντικοί γι’ αυτές τις νύχτες που το μωρό θα είναι ανήσυχο ή θα υποφέρετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

3. Βρείτε διεξόδους που θα σας χαλαρώσουν

Άγχος στην εγκυμοσύνη
via Pexels/freestocks.org

Η ζωή δεν σταματά όταν μια γυναίκα είναι έγκυος. Πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται, να μεγαλώνει τα υπόλοιπα παιδιά εάν δεν είναι η πρώτη της εγκυμοσύνη, να παρευρίσκεται σε κοινωνικές υποχρεώσεις κι ακόμη περισσότερα. Και όλα αυτά όσο το σώμα της υφίσταται αλλαγές οι οποίες μπορεί να την κρατάνε μακριά από τις αγαπημένες της δραστηριότητες και στιγμές χαλάρωσης.
Όταν κάτι τέτοιο συμβεί η γυναίκα νιώθε εξαντλημένη και έτοιμη να καταρρεύσει από το άγχος. Γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να βρει νέους τρόπους να χαλαρώσει. Αυτοί θα μπορούσε να είναι:

  • Περπάτημα
  • Τρέξιμο
  • Μαθήματα Yoga
  • Μασάζ για εγκυμονούσες
  • Διαλογισμός
  • Ασκήσεις ανώδυνου τοκετού

Όταν η μέλλουσα μητέρα βρει τους τρόπους που την απελευθερώνουν από τον φόβο και μετατρέπουν το άγχος σε χαλάρωση, οι ενδορφίνες ξεκινούν και πάλι να απελευθερώνονται. Όταν συμβαίνει αυτό το άγχος αρχίζει να απομακρύνεται.

4. Καταναλώστε θρεπτικές τροφές

Fueling the body with healthy foods can lessen feelings of anxiety
via Pexels/Andres Ayrton

Όταν το άγχος μας καταβάλλει είναι πιο πιθανό να καταναλώσουμε τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο δεν περιέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για την εγκυμοσύνη αλλά επηρεάζουν και τη διάθεσή μας.
Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μη κατανάλωση υγιεινών γευμάτων μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία κατά την εγκυμοσύνη. Όταν το σώμα έχει χαμηλά σάκχαρα, αρχίζει να “πανικοβάλλεται”. Το αποτέλεσμα φαίνεται τόσο στο σώμα αλλά και στην κατάσταση που βρίσκεται το μυαλό μας. Τα μικρότερα γεύματα στη διάρκεια της ημέρας είναι βοηθητικά, ιδιαίτερα στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης που οι ναυτίες δεν μας επιτρέπουν να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες σε κάθε γεύμα.

5. Μιλήστε με έναν ειδικό

If coping mechanisms do not help, seeking professional help for anxiety during pregnancy may be necessary
via Pexels/Alex Green

Μπορεί όλοι οι παραπάνω τρόποι να μην είναι αρκετοί να αντιμετωπίσουν το συναίσθημα του άγχους που σας κατακλύζει. Αν συναισθήματα φόβου, πανικού, απώλεια ευχαρίστησης σε αυτά που σας έφερναν χαρά στο παρελθόν, εμμονικές σκέψεις και άλλα συμπτώματα του άγχους επιμένουν είναι καλό να βρείτε έναν ειδικό να μιλήσετε ώστε να σας βοηθήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων.
Η βοήθεια από τους ειδικούς δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι 20% των γυναικών υποφέρουν από άγχος στην εγκυμοσύνη τους. Δεν είστε οι μόνες. Η ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντική για εσάς και το μικρό σας.
Πηγή: BabyGaga

Δείτε ακόμα:

Πρήξιμο στην εγκυμοσύνη. Πότε να ανησυχήσετε;