Post main image

Έχετε παρατηρήσει τις αντιδράσεις των παιδιών σας όταν βλέπετε ταινία μαζί τους; Τώρα έχετε προσέξει πώς αντιδρούν στις διαφορετικές σκηνές της ταινίας ή στα διαφορετικά προγράμματα της τηλεόρασης; Είναι γεγονός ότι τα παιδιά επηρεάζονται απ’ όλα τα ερεθίσματα που δέχονται και τις σκηνές βίας στην τηλεόραση και στις ταινίες.

Ένα αυτοκίνητο καταδιώκεται, ακούγονται δυνατές φωνές και πυροβολισμοί. Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε εκτός από τις ταινίες και στα κινούμενα σχέδια και κόμικς που βασίζονται σε αυτές. Μην ξεχνάτε τις μάχες στο διάστημα που εμπεριέχουν πολλά ειδικά εφέ και ξίφη με νίον. Αυτές οι ταινίες σχεδιάστηκαν ειδικά για πιο νεαρό κοινό καθώς είναι πιο διαδεδομένες σε αυτό αφού αρέσκεται σε πρωτότυπες μορφές βίας.
 Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί αν κρύβεται κάτι περισσότερο πίσω από την διασκέδαση που προσφέρουν;
Ίσως το θεωρείτε φυσιολογικό για το παιδί σας να τρέχει τριγύρω στο σπίτι πυροβολώντας φανταστικούς κατασκόπους, ωστόσο η επίδραση της βίας που προβάλλεται στις ταινίες έχει ακόμη περισσότερες συνέπειες για το παιδί.

Σκηνές βίας στην τηλεόραση και τις ταινίες- Η επίδραση στα παιδιά

Κουρελιασμένα ρούχα, σκισμένα πουκάμισα, ουλές και τραύματα, όπλα, θήκες όπλων, σκηνές βίας στις ταινίες με λίγα λόγια είναι αυτά που το παιδί σας έχει στο μυαλό του σαν μια κουλ εικόνα. Ταινίες όπως το Django Unchained, το Batman, Superman ακόμη και ο Harry Potter! Το αθώο μυαλό των νηπίων επηρεάζεται ιδιαίτερα από την βία και ακόμη περισσότερο όταν σε μια σκηνή εμπεριέχεται αίμα. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτό το πρώιμο στάδιο είναι ανίκανα να διακρίνουν τα όρια ανάμεσα στον τεχνητό κόσμο και την πραγματικότητα. Τα νήπια τρελαίνονται να μιμούνται ό,τι υπάρχει στο περιβάλλον τους και αυτά που είναι πάνω από την ηλικία των 2 ετών έχουν πολύ ευεπηρέαστα μυαλά. Η τηλεόραση δεν διαμορφώνει μόνο το νήπιο το οποίο υποτίθεται ότι εξερευνά τον κόσμο αλλά ελέγχει επίσης το επίπεδο δημιουργικότητας και το κάνει να λειτουργεί παθητικά.

Συνέπειες της έκθεσης του παιδιού στη βία

  • Απευαισθητοποίηση: Τα μικρά παιδιά βλέπουν καρτούν και σούπερ ήρωες να πολεμούν, να αιμορραγούν και μετά να σηκώνονται ξανά χωρίς κανένα ίχνος πόνου χλευάζοντας τους κακούς. Έτσι περιμένουν το ίδιο να γίνει και στην πραγματική ζωή. Αυτό τους εμπνέει να ξεκινήσουν να διαπληκτίζονται με τους άλλους.
  • Εθισμός στη βία: Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ταινίες με βία συναρπάζουν και είναι αυτές που εκτοξεύουν την αδρεναλίνη. Επομένως ,μακροπρόθεσμα, τα παιδιά έχουν την τάση να παρακολουθούν τις βίαιες σκηνές ξανά και ξανά.
  • Bullying: Οι βίαιες ταινίες ακούσια προωθούν την αταξία. Στο μυαλό των νεαρών ατόμων δημιουργείται η εντύπωση ότι όπως οι ήρωες συχνά μένουν ατιμώρητοι και αποδοκιμάζουν τις αρχές έτσι και η δική τους ενδεχόμενη χρήση βίας δεν θα τιμωρηθεί. Το μπούλινγκ είναι κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να επιλεχθεί.
  • Αλλαγή της αντίληψης για τον κόσμο: Μερικά παιδιά ίσως αισθανθούν δειλία και ντροπή φοβούμενα τις συμμορίες, τους καβγάδες και τις συνωμοσίες.
  • Ενθαρρύνει την απομίμηση: Η πιο ισχυρή πηγή μάθησης στις νεαρές ηλικίες είναι η μίμηση. Τα παιδιά μαθαίνουν και μιμούνται αυτά που παρακολουθούν. Σε αυτή την περίπτωση αυτά είναι η επιθετικότητα, η βία και η κακομεταχείριση.
  • Προωθεί το παιχνίδι ρόλων: Τα παιδιά λαχταρούν να δρουν σαν τον Ironman κλωτσώντας εδώ κι εκεί. Άλλες φορές μπορείς να τα παρακολουθήσεις να επιταχύνουν με τα ποδήλατά τους και να αναπαριστούν επικίνδυνες σκηνές σε μια προσπάθειά τους να αναδημιουργήσουν κάποια σκηνή από μία ταινία δράσης.
  • Αυξάνει την επιθετικότητα: Ένας αριθμός μελετών συνδέει απολύτως την επιθετικότητα με την παρακολούθηση βίαιων ταινιών.

Ένας αριθμός ερευνών συσχετίζει τις βίαιες σκηνές με την παραβατική συμπεριφορά. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η παρατεταμένη έκθεση, πάνω από 3 ώρες την μέρα, σχετίζεται με αυξημένες ποινικές καταδίκες και αντικοινωνική συμπεριφορά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.
Σκηνές βίας στην τηλεόραση

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς ώστε να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τη βία;

Φυσικά είναι απάνθρωπο το να απαγορεύεις τα παιδιά σου να παρακολουθούν τηλεόραση ή ταινίες. Πώς μπορείτε να περιορίσετε την έκθεσή τους σε βίαιες σκηνές στην τηλεόραση και στις ταινίες; Τι συμβαίνει όταν δεν είστε τριγύρω; Ακολουθούν μερικά κολπάκια για να θέσετε σε εφαρμογή:

  • Να είστε σε ετοιμότητα: Έχετε το νου σας σε αυτά που παρακολουθεί, διαβάζει και παίζει το παιδί σας. Είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε παρέα μαζί τους. Σας βοηθάει άλλωστε να συσφίγξετε τις σχέσεις σας και παράλληλα να ρίχνετε και μια ματιά στο περιεχόμενο  και την συμπεριφορά τους.
  • Συζητήστε  για το περιεχόμενο: Είναι πάντα καλύτερο να έχετε επίγνωση σχετικά με το πώς αισθάνεται το παιδί σας γύρω από τις συμμορίες που βλέπει σε κάποια ταινία ή την δράση όπως π.χ. οι κόντρες με τα αυτοκίνητα. Μπορείτε έπειτα πάντα να τα καθοδηγείτε εκφράζοντας τα συναισθήματά σας.
  • Προσέχετε την συμπεριφορά: Αναζητήστε σημάδια παρορμητικής συμπεριφοράς, πέταγμα πραγμάτων ή φωνές όταν παίζουν ή παρακολουθούν ταινίες ή τηλεόραση. Αν το περιεχόμενο του βίντεο αυξάνει το άγχος του παιδιού σας , τότε ίσως είναι η στιγμή να του παρουσιάσετε νέες σειρές.
  • Να είστε έξυπνοι: Ελέγξτε εκ των προτέρων την ταινία που το νήπιό σας γκρινιάζει για να παρακολουθήσει. Μπορείτε να το δελεάσετε με άλλες 3D ή 4D ταινίες. Απλά φέρτε το ποπ κορν και είστε έτοιμοι.
  • Χρησιμοποιήστε την λειτουργία κλειδώματος στην τηλεόραση: Χρησιμοποιήστε τον γονικό έλεγχο για να κλειδώσετε κάποια κανάλια της τηλεόρασης με εκπομπές που προάγουν την βία και περιεχόμενο για ενήλικες. Ίσως πρέπει ακόμη να προσδιορίσετε τον χρόνο που μπορούν να παρακολουθηθούν προγράμματα σαν αυτά.
  • Ελέγξτε τι παρακολουθείτε οι ίδιοι: Αποτελείτε το ιδανικό πρότυπο για τα παιδιά σας. Αν σας αρέσει το αιματοκύλισμα και οι πυροβολισμοί, είναι σίγουρο ότι και το παιδί σας θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας.
  • Εμπλέξτε τα μέλη της οικογένειας: Αν το παιδί σας έχει κάποιο μεγαλύτερο αδερφάκι, καθοδηγήστε το ώστε να μην κοινοποιεί τον ενθουσιασμό του για κάποια επερχόμενη ταινία δράσης. Ομοίως πληροφορήστε τους άλλους στο σπίτι ότι τα παιδιά δεν θα έπρεπε να μένουν μόνα να παρακολουθούν βίαιο υλικό στην τηλεόραση.

Στις μέρες μας, ακόμη και τα κινούμενα σχέδια περιλαμβάνουν σκηνές βίας με έντονη δράση. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επιλέγουν άλλα κινούμενα σχέδια. Μην επιτρέπετε τα παιδιά σας να υποκύψουν στην πίεση και να παρακολουθήσουν βίαιες ταινίες. Βοηθήστε τα επίσης να καταλάβουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιο επιβλαβές παρά καλό.
Πηγή: beingtheparent.com