Το παιδί μου δαγκώνει.. Τι μπορώ να κάνω;
Share
Πολλές φορές οι γονείς βρισκόμαστε σε απόγνωση και αναρωτιόμαστε γιατί το παιδί μου δαγκώνει εμένα και τα άλλα παιδιά. Αυτό που αναζητούμε είναι μία λύση σε αυτή την κακή συνήθεια του παιδιού μας.
Πολλά παιδιά μεγαλώνοντας χρησιμοποιούν το δάγκωμα για να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά και τις ανάγκες τους. Αν και αυτή είναι μια φάση από την οποία πολλά νήπια περνούν, σαν γονείς είναι λογικό να σας προβληματίζει αφού δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί το παιδί σας αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Έτσι εάν το μικρό παιδί σας δαγκώνει άλλους ανθρώπους πρέπει να συνεχίσετε την ανάγνωση για να μάθετε πώς να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια του παιδιού.
Τι να κάνω όταν το παιδί μου δαγκώνει;
Καταλάβετε γιατί το μικρό παιδί σας δαγκώνει
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν θέλετε το μικρό σας να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά είναι να καταλάβετε γιατί δαγκώνει. Πολλές φορές όταν ένα μικρό παιδί δαγκώνει κάποιον είναι επειδή εκφράζει ένα συναίσθημα. Μερικά συναισθήματα που μπορούν να ωθήσουν τα μικρά παιδιά να αντιδράσουν με το δάγκωμα είναι εάν είναι απογοητευμένα, θυμωμένα, ή φοβισμένα από κάτι. Τα νήπια το κάνουν όταν βιώνουν ένα ισχυρό συναίσθημα.
Επιπλέον, πολλές φορές τα παιδιά θα δαγκώσουν κάποιον, αν θέλουν κάτι που εκείνος κατέχει και δεν ξέρουν πώς να το ζητήσουν. Το δάγκωμά τους μπορεί να σημαίνει ότι θέλουν κάτι που έχετε αλλά είστε απασχολημένοι με κάτι άλλο και προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή σας μπορεί να σας δαγκώσουν. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι τα παιδιά δαγκώνουν γιατί είναι πεινασμένα. Αυτός μπορεί να είναι ο τρόπος τους για να σας δείξουν ότι θέλουν ένα γεύμα ή ένα σνακ.
Θυμηθείτε το να τα κάνετε να νιώσουν ντροπή & να είστε σκληροί απέναντί τους δεν θα βοηθήσει
Όταν έχετε ένα νήπιο που δαγκώνει θέλετε να κάνετε τα πάντα για να το σταματήσετε. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να το ντροπιάσετε ή να το τιμωρήσετε αυστηρά γιατί αυτή η συμπεριφορά μπορεί να τα κάνει να αισθανθούν ακόμη χειρότερα με αποτέλεσμα να συνεχίσουν τα ίδια ακόμη και να δαγκώνουν πιο δυνατά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μικρά παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα και ο τρόπος που μιλάτε σε αυτά μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους.
Επίσης, εάν προσπαθείτε να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια του μικρού παιδιού σας με σκληρή τιμωρία μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο παιδί αφού το ίδιο δαγκώνει τους ανθρώπους λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει μάθει πώς να επικοινωνεί κατάλληλα ή να ζητάει αυτό που θέλει. Έτσι η σκληρή τιμωρία θα μπορούσε να του προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση αλλά και ώθηση για πιο έντονο δάγκωμα. Επιπλέον διακινδυνεύετε να χάσετε το ισχυρό δέσιμο που με τόσο κόπο πετύχατε.
Πώς μπορείτε να αποτρέψετε όμως το δάγκωμα;
Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να αποφύγετε καταστάσεις που γνωρίζετε ότι μπορεί να εξοργίσουν το παιδί και να το οδηγήσουν στο δάγκωμα. Παραδείγματος χάριν, εάν ξέρετε ότι το παιδί σας πεινάει και εσείς τρέχετε εδώ κι εκεί θα πρέπει να έχετε φροντίσει ώστε να έχετε κάποια σνακ που θα περιορίσουν την πείνα του. Ή εάν το μικρό παιδί σας δαγκώνει όταν αισθάνεται απογοητευμένο βεβαιωθείτε ότι του έχετε δώσει την προσοχή σας ώστε να ηρεμήσει.
Όταν περνάτε όλο το χρόνο σας με το παιδί μπορείτε να εντοπίσετε τι είναι αυτό που του δίνει το ερέθισμα να δαγκώσει. Μπορείτε επομένως όταν το δείτε να δαγκώνει να σταθείτε στο ύψος του, ν’ αποκτήσετε βλεμματική επαφή και ήρεμα αλλά σταθερά να του πείτε ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να το κάνει. Αλλά θυμηθείτε όταν του μιλάτε μην αρχίσετε να φωνάζετε καθώς αυτή η μέθοδος δεν θα είναι αποτελεσματική.
Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει να δαγκώνει τους άλλους είναι να του μάθετε τις λέξεις με τις οποίες μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί όταν νιώθει κάποιο έντονο συναίσθημα να το εκφράζει και δεν θα χρειάζεται να ξεσπάει στο δάγκωμα.
Ένας θαυμάσιος τρόπος ώστε το παιδί να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του και να τα γνωρίσει είναι να κάνετε μια λίστα με αυτά και να τα ονοματίσετε. Μην περιοριστείτε μόνο στην χαρά, την λύπη και τον θυμό. Μπορείτε να συμπληρώσετε το άγχος, την ταραχή, την οργή, την αδιαφορία κ.τ.λ.
Μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά την συναισθηματική νοημοσύνη και με τους τρόπους που προτείνονται στο παρακάτω άρθρο: