Post main image

Οι περισσότεροι γονείς νιώθουν τρομερά άσχημα όταν το παιδί τους χτυπά κάποιο άλλο παιδί και νιώθουν πως πρέπει να δράσουν άμεσα. Συνήθως με τιμωρία. Η τιμωρία, ωστόσο, αυξάνει κι άλλο το φόβο του παιδιού, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με τους ειδικούς- να είναι πιο πιθανό να ξαναχτυπήσει κάποιο παιδί στο μέλλον.  Για μια αποτελεσματική αλλαγή συμπεριφοράς, πρέπει να διδάξουμε στο παιδί πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.

10 τρόποι για να σταματήσει το παιδί μας να χτυπάει άλλα παιδιά

1. Λειτουργήστε προνοητικά

Μπορεί να θεωρείτε πως δεν μπορείτε να το προβλέψετε, ωστόσο εσείς γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας από τον καθένα. Έτσι, μπορείτε να παρατηρείτε τη συναισθηματική του κατάσταση και να το βοηθάτε να χαλαρώνει και να νιώθει ασφαλές. Όσο το παιδί βρίσκεται με άλλα παιδιά, μείνετε κοντά του ώστε να νιώθει ότι μπορεί να συνδεθεί μαζί σας και να ηρεμήσει.

2. Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Αν το παιδί χτυπάει, πάρτε μια βαθιά ανάσα: θυμίστε στον εαυτό σας ότι χτυπάει επειδή φοβάται και ότι μπορείτε να το διαχειριστείτε. Μπείτε ανάμεσα στα δύο παιδιά, ώστε να αποτρέψετε την περαιτέρω ένταση. Μη φωνάξετε, αντιθέτως χαμηλώστε την ένταση της φωνής σας.

3. Φροντίστε το παιδί που χτυπήθηκε

Πιθανότατα, το παιδί που δέχτηκε το χτύπημα θα τρέξει στη μαμά του για βοήθεια και φροντίδα. Στην περίπτωση που δεν βρίσκεται εκεί κοντά, κρατήστε και φροντίστε εσείς το παιδί. Όταν αυτό ηρεμήσει, πάρτε το δικό σας παιδί και μαζί πείτε: «συγγνώμη που σε χτύπησε. Ήταν αναστατωμένη/ος και δεν μπόρεσε να το λύσει με συζήτηση. Ελπίζουμε να είσαι καλύτερα τώρα».

4. Αποφύγετε οποιοδήποτε κατηγορία

Μην κατηγορήσετε το παιδί, λέγοντάς του πως είναι κακό. Προσπαθήστε να του καλλιεργήσετε την ενσυναίσθηση λέγοντας: «το (άλλο) παιδί πονάει, το να χτυπάς κάποιον πονάει». Το… κήρυγμα για το τι έκανε είναι συνήθως κακό γιατί φοβίζει τα παιδιά και τους βάζει σε… αμυντική θέση (που αργότερα οδηγεί πάλι στο να χτυπήσει κάποιον).
Προσπαθήστε να δείτε την πλευρά του παιδιού. Ένα παιδί είναι ένας μικρός άνθρωπος που μπορεί να παρασυρθεί από τον «μεγάλο κόσμο». Αν κάποια στιγμή είναι τρομαγμένο θα αντιδράσει χωρίς λογική και με απόλυτο άγχος. Θυμηθείτε το, κάθε φορά που γίνεται κάτι άσχημο, για να είστε επιεικείς μαζί του. Αυτό είναι το μυστικό που θα το βοηθήσει να καλμάρει.

5. Δώστε χρόνο στο παιδί

Εάν έχει χτυπήσει μόλις το άλλο παιδί, απομακρύνετέ το. Δώστε του χρόνο να ηρεμήσει. Εξηγήστε του γιατί πρέπει να είμαστε ευγενικοί και να έχουμε κατανόηση. Αφήστε το να κλάψει ή να γελάσει, το βοηθά να ξεπεράσει το στρες του καβγά. Αφού ηρεμήσει και διαχειριστεί τα συναισθήματά του, θα νιώσει ασφάλεια.

6. Αφήστε το κήρυγμα για αργότερα

Αμέσως μόλις χτυπήσει ένα παιδί, δε βοηθά να του πείτε πως αυτό είναι ανεπίτρεπτο, είναι άλλωστε κάτι που το γνωρίζει και παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να μην το κάνει. Αρχικά βοηθήστε το να διαχειριστεί το συναίσθημά του. Αργότερα, μπορείτε να του μιλήσετε ήρεμα γι’ αυτό. Μπορείτε να του πείτε, για παράδειγμα: «Πρέπει να αναστατώθηκες πολύ που χτύπησες το (άλλο) παιδί. Συγγνώμη που δεν ήμουν εκεί για να σε βοηθήσω. Είμαι όμως εδώ τώρα και είσαι ασφαλής».

7. Μην ανησυχείτε για την έκρηξη του

Το να κλαίει ή να ωρύεται ακριβώς μετά το σκηνικό είναι απολύτως φυσιολογικό. Όσο περισσότερο κλαίει, τόσο περισσότερο θα εκτονωθεί και θα νιώσει καλύτερα στη συνέχεια. Αφήστε το να ηρεμήσει χωρίς να αναλύετε την κατάσταση.

8. Κι αν δεν κλαίει;

Βοηθήστε το να εκφράσει τα συναισθήματά του, συζητήστε το τι έγινε ώστε να μπορέσει να αντιληφθεί την κατάσταση.

9. Ώρα για κήρυγμα

Όταν και οι δύο είστε ήρεμοι, πείτε του πως πρέπει να διαχειρίζεται καλύτερα όσα νιώθει. Κάντε το με ανάλαφρο τρόπο και με λίγο χιούμορ.

10. Βοηθήστε το να δει τις εναλλακτικές

Συζητήστε μαζί του ποιες άλλες εναλλακτικές υπάρχουν όταν νευριάζουμε κάποιον. Ρωτήστε το τι άλλο θα μπορούσε να κάνει αντί να χτυπήσει. Προτείνετε του λύσεις όπως το να σας φωνάξει αμέσως δίπλα του κάθε φορά που νιώθει έτσι.
Διαβάστε επίσης:

14 αποτελεσματικές τεχνικές για να διαχειρίζονται τα παιδιά το θυμό τους