Post main image

Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια, συχνά φέρνει το πρωτότοκο παιδί σε μια όχι και τόσο ευχάριστη θέση. Ανάλογα με την ηλικία του, το παιδί μπορεί να βιώσει μπερδεμένα συναισθήματα, άγχος ή απόρριψη. Παρ’ όλο που για πολλούς, αυτή είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία από την οποία καλείται να περάσει το πρωτότοκο παιδί, υπάρχουν μερικά tips που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να βιώσει τον ερχομό ενός μωρού στην οικογένεια ευχάριστα και με λιγότερο άγχος.
*  Γράφει η Μαρία Τάσιου, Εκπαιδευτικός Μοντεσσοριανής Αγωγής και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ιδιοκτήτρια του Montessori Lab

Πώς προετοιμάζω το πρώτο παιδί για τον ερχομό του δεύτερου;

Tip 1 «ΔΕΙΧΝΩ»

Μόλις περάσετε το πρώτο τρίμηνο, και η κοιλίτσα σας αρχίσει να φαίνεται, αρχίστε να μιλάτε στο παιδί σας! Στις μικρές ηλικίες (1-5 χρονών), συχνά δεν αρκεί να μιλάμε, αλλά χρειάζεται και να δείχνουμε. Στη προκειμένη περίπτωση, φροντίστε να δείχνετε τους υπέρηχους σας, μιλήστε για το σώμα και τις αισθήσεις του και αισθανθείτε μαζί με το παιδί σας τις κινήσεις του εμβρύου καθώς μεγαλώνει. Παράλληλα, φροντίστε να προετοιμάσετε το παιδί για τη νέα πραγματικότητα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Δείξτε φωτογραφίες από νεογέννητα, ξαναδείτε μαζί τις φωτογραφίες του πρωτότοκου παιδιού σας, παρακολουθείστε βίντεο και ακούστε το κλάμα του μωρού, ώστε το παιδί σας να μην σοκαριστεί από την νέα, αρκετά έντονη, καθημερινότητα που το περιμένει. Παράλληλα με την όλη διαδικασία, πάντα να υπενθυμίζετε πως και το ίδιο το παιδί ήταν κάποτε μωρό, όπως και εσείς οι ίδιοι, οι γονείς σας κλπ. Επίσης, εάν έχετε κάποιο νεογέννητο μωράκι στο κοντινό σας περιβάλλον, θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθετε σε επαφή!

Tip 2 «ΕΞΗΓΩ»

Είναι πολύ σημαντικό, να εξηγήσετε στο παιδί σας την κατάσταση που βιώνετε, καθώς επίσης να συζητάτε συχνά και για το τι πρόκειται να συμβεί. Εξηγήστε, λοιπόν, καθώς πλησιάζει ο καιρός, πως για να έρθει το αδερφάκι του στον κόσμο, θα πρέπει να λείψετε λίγες μέρες από το σπίτι, πηγαίνετε το παιδί σας να γνωρίσει τον γιατρό που θα σας φροντίσει, δείξτε του το νοσοκομείο στο οποίο θα βρίσκεστε το διάστημα της γέννας και γενικότερα δώστε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε. Τα παιδιά χάνονται όταν τους δίνουμε γενικές και αόριστες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα «Θα λείψω 3 μέρες για να φέρω το αδερφάκι σου» , και αυτό μπορεί να δημιουργήσει άγχος. Μιλώντας συγκεκριμένα, βοηθάμε τα μικρά παιδιά να φανταστούν εικόνες και να μας τοποθετούν μέσα σε αυτές. Εάν, λοιπόν, το παιδί σας γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί αυτές τις τρείς μέρες που θα λείψετε από το σπίτι, θα ξέρει που βρίσκεστε και τι κάνετε, και αυτό δημιουργεί αυτόματα ένα αίσθημα ασφάλειας.

Tip 3 «ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΩ»

Φροντίστε να συμπεριλάβετε το πρωτότοκο παιδί σας στην διαδικασία προετοιμασίας για τον ερχομό του μωρού σας, σε πρακτικό επίπεδο! Διαλέξτε μαζί τα νέα έπιπλα, ζητήστε να σας βοηθήσει στη συναρμολόγηση, διακοσμήστε μαζί το δωμάτιο του μωρού, επιλέξτε τα ρουχαλάκια του, τοποθετήστε τα στη ντουλάπα κλπ. Είναι όμως σημαντικό, η όλη διαδικασία να γίνει σταδιακά. Μην περιμένετε να ξεκινήσετε τις αλλαγές τους τελευταίους μήνες της κύησης σας, διότι ενδεχομένως το παιδί σας να μην μπορέσει να τις διαχειριστεί όλες μαζί. Ξεκινήστε από νωρίς με μικρές αγορές και αφήστε για το τέλος 2-3 μεγάλα έπιπλα για να ολοκληρώσετε την διαδικασία!

Tip 4 «ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΩ ΤΗ ΡΟΥΤΙΝΑ»

Ίσως μια από τις πιο χρήσιμες συμβουλές που θα μπορούσα να σας δώσω, είναι αυτή της προετοιμασίας ρουτίνας. Είναι βέβαιο πως μετά τον ερχομό του νέου μέλους, η ρουτίνα όλης της οικογένειας θα αλλάξει για τα καλά. Μαζί με τον/την σύντροφό σας, συζητήστε για τη νέα ρουτίνα και αποφασίστε για τις αλλαγές. Ας πούμε, για παράδειγμα, πως θα χρειαστεί να συμπεριλάβετε τους γονείς σας στη φροντίδα το παιδιού για ένα διάστημα της ημέρας. Καλό θα ήταν να μην περιμένετε να έρθει πρώτα το μωρό και μετά να ξεκινήσετε τη νέα ρουτίνα, αλλά να συμπεριλάβετε τους γονείς σας στη ζωή του παιδιού αρκετά πιο πριν. Επίσης, εάν μέχρι εκείνο το διάστημα, ήταν η μητέρα εκείνη που αναλάμβανε τη διαδικασία του ύπνου ή του φαγητού, μην περιμένετε μέχρι τελευταία στιγμή να αλλάξετε αυτή τη ρουτίνα με τον σύντροφό σας. Ξεκινήστε από νωρίς να συμπεριλαμβάνετε τον πατέρα στις δραστηριότητες αυτές, ώσπου στο τέλος να μην χρειάζεται να συμμετέχετε καθόλου. Δώστε, λοιπόν, τον χρόνο στο παιδί σας να συνηθίσει στις νέες συνθήκες, όσο ακόμη δεν υπάρχει το μωράκι στο σπίτι, για να μην χρειαστεί να προσθέσετε και άλλες αλλαγές στη ζωή του παιδιού σας αργότερα.
Τέλος, μην ξεχνάτε ποτέ να δείχνετε κατανόηση και συμπόνια στο πρωτότοκο παιδί σας. Θα υπάρξουν σίγουρα δύσκολες στιγμές, μέχρι όλοι να συνηθίσετε τις καινούριες συνθήκες και πολλές φορές θα χάσετε την υπομονή σας. Μη διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια από ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να σας στηρίξουν. Ο ερχομός ενός μωρού, είναι από τις ωραιότερες και πιο τρυφερές στιγμές που θα ζήσετε ποτέ με την οικογένειά σας! Φροντίστε να το απολαύσετε!

Δείτε ακόμα:

Πώς να διατηρήσω συμμαζεμένο το δωμάτιο του παιδιού μου σύμφωνα με τη Μοντεσσοριανή αγωγή;