Παχύσαρκα παιδιά γεννούν … παχύσαρκους ενήλικες
Share
Η παιδική παχυσαρκία εμφανίζεται στις δυτικές κοινωνίες με όλο και αυξανόμενα ποσοστά, με την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ισπανία να πρωτοστατούν, σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το γεγονός ότι οι κατεξοχήν χώρες-εκπρόσωποι της μεσογειακής διατροφής εμφανίζονται ως πρωταθλήτριες, προβληματίζει τόσο γονείς όσο και παιδιάτρους.
Γράφει η Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc
Προλαμβάνοντας την παιδική παχυσαρκία ως γονείς
Είναι γνωστό ότι η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται τόσο με εξέλιξη σε παχυσαρκία των ενηλίκων, όσο και με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρτηριακή υπέρταση και ορθοπεδικά προβλήματα. Έτσι, η γονεϊκή παρέμβαση για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι κρίσιμη, ήδη από την βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία.
Στην κατάσταση αυτή οδηγεί κατά κύριο λόγο μια ‘ενεργειακή ανισορροπία’ λόγω σωματικής αδράνειας, κατανάλωσης τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (σνακ, ποτά με προσθήκη ζάχαρης, προϊόντα γρήγορου φαγητού) και η λήψη μεγάλων μερίδων. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να αποφασίζουν, να ελέγχουν ή να αλλάζουν την ενεργειακή τους ισορροπία ελέγχοντας την ποιότητα και την ποσότητα του τροφίμου, καθώς και να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα. Έτσι, οι γονείς καλούνται να δώσουν το σωστό παράδειγμα και να ορίσουν τους κανόνες.
Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς:
- Οι γονείς και οι φροντιστές πρέπει να είναι θετικά πρότυπα. Ας θυμόμαστε ότι το παιδί μιμείται και κάνει ότι βλέπει.
- Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός συνιστάται για τους πρώτους 6 μήνες ζωής.
- Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
- Μειωμένη κατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Προτιμάται η κατανάλωση των φρούτων ολόκληρων, ή σε μορφή 100% φυσικού χυμού.
- Μειωμένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.
- Αύξηση της αθλητικής δραστηριότητας και του χρόνου για παιχνίδι με δράση.
- Μείωση του χρόνου προβολής της τηλεόρασης και άλλων καθιστικών συμπεριφορών (υπολογιστής, τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα, όχι τηλεόραση στην παιδική κρεβατοκάμαρα).
- Αποφυγή χρήσης της τροφής ως ανταμοιβή.
- Προετοιμασία υγιεινού σνακ για το σχολείο από το σπίτι.
- Τακτική επίσκεψη στον παιδίατρο για εκτίμηση του βάρους και του ύψους του παιδιού.
Ας μην ξεχνάμε ότι η υπερβολική πίεση και οι απαγορεύσεις έχουν αντίθετο αποτέλεσμα, γι’ αυτό ευθύνη μας είναι να γνωρίσουμε στα παιδιά έναν υγιεινό τρόπο ζωής από νωρίς ώστε να τον επιλέξουν και τα ίδια αργότερα.
Δείτε επίσης:
Οδηγίες για την διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από την Διατροφολόγο Μαρκέλλα Μπαϊρακτάρη