Υπάρχουν λόγοι να εμπιστευόμαστε το ένστικτο των παιδιών στο φαγητό και πρέπει να τα αφήνουμε να φάνε όσο θέλουν:

1. Τα παιδιά γνωρίζουν αν πεινάνε

pexels-mart-production-7491222
via Pexels/MART PRODUCTION

Τα παιδιά δεν συνδέουν τα συναισθήματα με το φαγητό. Θέλουν να φάνε όταν το σώμα τους χρειάζεται ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι η ώρα αυτή συχνά δεν συμπίπτει με την ώρα του προκαθορισμένου γεύματος. Αυτό μπορεί να αναστατώσει τους γονείς αφού έτσι θα χρειαστεί να ετοιμάσουν γεύματα πολλές φορές μέσα στη μέρα. Εάν τα παιδιά εισακουστούν και δεν τους ασκηθεί πίεση να φάνε ενώ δεν πεινάνε, θα αποκτήσουν υγιή σχέση με το φαγητό.

2. Τα παιδιά αναγνωρίζουν πότε έχουν χορτάσει

pexels-kampus-production-6249930
via Pexels/Kampus Production

Όταν τα νήπια έχουν φάει, είτε μεγάλο είτε μικρό γεύμα και δηλώσουν ότι χόρτασαν, η αλήθεια είναι ότι χόρτασαν.
Είναι γεγονός ότι τα νήπια χρειάζονται μικρή ποσότητα φαγητού. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι επιβραδύνεται η ανάπτυξη σε σχέση με τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και μερικές μέρες ίσως να μην πεινάνε τόσο.
Συνήθως μετά από μια μέρα που το παιδί δεν έχει καταναλώσει πολύ φαγητό, είναι πιθανό να φάει περισσότερο για να αναπληρώσει αυτό που του έλειψε.

3. Τα παιδιά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει αρνητική σχέση με το φαγητό

pexels-karolina-grabowska-8910056
via Pexels/Karolina Grabowska

Τα νήπια βλέπουν το φαγητό ως έναν τρόπο να σταματήσουν το στομάχι τους να γκρινιάζει και έναν τρόπο να τους δώσει την ενέργεια να κάνουν τις δραστηριότητες που θέλουν να κάνουν. Δεν το βλέπουν ως «καλό» ή «κακό» φαγητό. Αντίθετα, είναι το φαγητό το οποίο τους αρέσει ή δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση.
Το φαγητό δεν έχει και δεν πρέπει να έχει «ηθική αξία». Αντίθετα, θα πρέπει να θεωρηθεί ως κάτι που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Και αν τα νήπια διδάσκονται αυτό από μικρή ηλικία υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να δουν το φαγητό ως οτιδήποτε άλλο από ό,τι είναι, το οποίο είναι τροφή για ζωή.

4. Το να σπρώχνουν τα νήπια να φάνε κάτι που δεν τους αρέσει θα τους γυρίσει μπούμερανγκ

pexels-helena-lopes-7820631
via Pexels/Helena Lopes

Αν και είναι σημαντικό να εισάγουμε τα νήπια σε μια μεγάλη ποικιλία τροφών, δεν πρέπει ποτέ να αναγκάζονται να τρώνε κάτι που δεν τους αρέσει. Κάτι τέτοιο απλώς θα τους κάνει να πιεστούν με αποτέλεσμα να μη φάνε το συγκεκριμένο τρόφιμο αλλά και πολλά ακόμη.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, Appetite, τα νήπια που αναγκάζονται να τρώνε φαγητό που δεν τους αρέσει όχι μόνο αισθάνονται χορτάτα πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως αλλά αρνούνται επίσης να φάνε κάποιο άλλο φαγητό που τους αρέσει. Ως εκ τούτου, όχι μόνο αποφεύγουν το φαγητό που δεν τους αρέσει αλλά τρώνε λιγότερο συνολικά.
Όσο περισσότερο ασκούμε πίεση στα παιδιά για να φάνε, τόσο πιο επιλεκτικά γίνονται τα νήπια με το φαγητό γενικά. Και αυτό μπορεί να τους ακολουθήσει καθώς μεγαλώνουν, κάνοντάς τα λιγότερο ριψοκίνδυνα με το φαγητό που τρώνε.

5. Το να κάνετε τα νήπια να “καθαρίζουν το πιάτο τους” μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της διατροφής

pexels-yan-krukov-4669020
via Pexels/Yan Krukov

Όταν τα νήπια αναγκάζονται να “καθαρίσουν τα πιάτα τους”, αυτά με τη σειρά τους αναγκάζονται να τρώνε υπερβολικά. Και όταν συμβαίνει αυτό, δεν ακούν πλέον τις φυσικές ενδείξεις που δίνει το σώμα τους και με τον καιρό χάνουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν πότε είναι χορτάτα.
Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να αναγνωρίσει πότε πεινάει ή πότε είναι χορτασμένο, υπάρχει ο κίνδυνος υπερφαγίας με κάθε γεύμα. Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία όσο τα παιδιά μεγαλώνουν αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ανορεξία ως αποτέλεσμα της προσπάθειας να ελέγξουν τι “μπαίνει” στο σώμα αφού τους λένε τι να φάνε για τόσα πολλά χρόνια.
Ως εκ τούτου, ενώ μπορεί να φαίνεται ότι τα νήπια δεν τρώνε αρκετά, στην πραγματικότητα απλώς ακούν τι λέει το σώμα τους. Επομένως, αφήνοντάς τα να τρώνε όταν πεινούν και όχι όταν είναι χορτάτα, μεγαλώνουν χωρίς αρνητικές προσκολλήσεις στο φαγητό και θα ζήσουν μια ζωή στην οποία θα απολαμβάνουν το φαγητό.
Πηγή: Babygaga

Δείτε ακόμα: 

Small Talk: Τι έχουν να πουν τα παιδιά για το φαγητό;