Post main image

Με το άνοιγμα των σχολείων φέτος, παρατηρήθηκε μια έκρηξη λοιμώξεων. Συχνά στα ιατρεία βλέπουμε μικρά παιδιά με διαφορετική λοίμωξη κάθε 10-15 ημέρες και το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στους γονείς. Γιατί όμως συμβαίνει;

Γράφει η Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc

 

Ανοσιακό χρέος

Ο όρος immunity dept χρησιμοποιείται από την ιατρική κοινότητα για να περιγράψει το έλλειμμα στην άμυνα του οργανισμού έναντι ιών και μικροβίων που προέκυψε από τα τελευταία 2,5 έτη απομόνωσης και μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας. Σκεφτείτε ότι κάθε χρόνο, τα παιδιά έρχονταν έως τώρα αντιμέτωπα με περίπου 5-6 ιώσεις τον χρόνο, χτίζοντας έτσι την ανοσία τους. Με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα, ο παιδικός πληθυσμός βρέθηκε απότομα έκθετος σε πλειάδα ιών, χωρίς να έχει νοσήσει πρόσφατα από τους εποχικούς αναπνευστικούς ιούς, άρα χωρίς τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης .

Ο ρόλος του COVID19 και των μέτρων κατά της πανδημίας

Στην παρούσα φάση, οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 συνεχίζουν να είναι οι επικρατέστερες και μπορεί να φαίνεται ότι έχουν ηπιότερη συμπτωματολογία αλλά είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές ειδικά σε συνθήκες συνωστισμού σε κλειστούς χώρους όπως σχολεία, παιδότοπους κλπ . Το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μάσκες και self tests, όπως και η άρση μέτρων προστασίας σε κοινούς χώρους, σε συνδυασμό με την έλευση του χειμώνα και την πτώση της θερμοκρασίας αποτέλεσαν τη ‘μαγική συνταγή’ για να παρατηρηθεί έκρηξη μεταδοτικότητας αναπνευστικών ιώσεων .

Παράλληλα, ο COVID19 φαίνεται να αποδυναμώνει προσωρινά το ανοσοποιητικό σύστημα μετά από νόσηση, αφήνοντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο στο να εκδηλώσει άλλη λοίμωξη.

Γρίπη, RSV

Παράλληλα με τον COVID19, βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης της γρίπης τύπου Α και Β , με λιγότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης από τα προηγούμενα έτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση του ποσοστού θετικότητας ανέρχεται στο 35% ανάμεσα σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης. Κυρίαρχος είναι ο υπότυπος της γρίπης Η3Ν2. Τα παιδιατρικά νοσοκομεία -δημόσια και ιδιωτικά- εμφανίζουν πληρότητα και ο αριθμός εισαγωγών λόγω σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων είναι πολύ υψηλός, κυρίως λόγω επιπλοκών από τη γρίπη.

Παράλληλα, στα βρέφη και μικρότερα παιδιά αυξήθηκε κατακόρυφα φέτος η μεταδοτικότητα του ιού του αναπνευστικού συγκυτίου RSV,που προκαλεί βρογχιολίτιδα και  συχνά απαιτεί νοσηλεία.

Πνευμονιόκοκκος και στρεπτόκοκκος

Ακολουθώντας τα δεδομένα της Ευρώπης, και στη χώρα μας παρατηρούμε φέτος αύξηση των κρουσμάτων μικροβιακών λοιμώξεων, όπως ο πνευμονιόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να θωρακίσουμε την άμυνα των παιδιών;

  • Συμβουλεύουμε τα παιδιά να τηρούν μέτρα υγιεινής: καλό πλύσιμο χεριών, δείχνουμε πώς να φτερνιστούν και να βήξουν βάζοντας μπροστά τον αγκώνα
  • Τηρούμε την απομόνωση στο σπίτι όταν ένα παιδί είναι άρρωστο, προστατεύοντας και το δικό μας παιδί και τα παιδιά των άλλων
  • Αποφεύγουμε τις συνθήκες συνωστισμού, φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται
  • Καλή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό
  • Ακολουθούμε τις οδηγίες του Παιδιάτρου, τηρούμε το πρόγραμμα εμβολιασμού
  • Πριν τη συμμετοχή στο γιορτινό τραπέζι, κάνουμε ένα διπλό τεστ γρίπης- κορονοϊού εάν έχουμε συμπτώματα