Πόσο χρόνο χρειάζεται ένα μωρό να βρίσκεται στο πάτωμα ή μπρούμυτα;
Share
Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου για τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα αντακλαστικά ενός παιδιού, σήμερα εξετάζουμε το πόσο σημαντικό είναι για ένα μωρό να περνά χρόνο εκτός καθισμάτων, πορτμπεμπέ κ.α. καθώς και για την ώρα που πρέπει να περνά μπρούμυτα.
*Γράφει η Μαρία Καρακωστάνογλου, εκπαιδεύτρια Brain Gym, εξειδικευμένη στην εκπαιδευτική κινησιολογία
Για πολλούς γονείς είναι δύσκολο να καταλάβουν πόσο χρόνο χρειάζεται το μωρό τους στο πάτωμα και μπρούμυτα. Καθώς συχνά ακούν πως δεν πρέπει να αφήνουν το μωρό να κοιμάται μπρούμυτα, συνάδουν συχνά πως δεν πρέπει να αφήνουν το παιδί να περνά καθόλου χρόνο στη θέση αυτή. Ένα μωρό όμως έχει ανάγκη να περάσει πολύ χρόνο ξαπλωμένο σε όλες τις στάσεις, χωρίς μαξιλάρια, για να μάθει πώς να κρατά όρθιο το κεφάλι του. Στη γέννηση μπορεί να μείνει μπρούμυτα 1-2 λεπτά και όταν φτάσει τους 2-3 μήνες για 10 ή 15 λεπτά. Όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο χρόνο μπορεί να περάσει στη θέση αυτή στηρίζοντας ολοένα και καλύτερα και περισσότερο το κεφάλι του.
Ένα μωρό έχει ανάγκη να:
- Δοκιμάσει διαφορετικές κινήσεις
- Να εξασκηθεί για να μπορέσει να μάθει να ελέγχει τις κινήσεις αυτές
- Να αρχίσει κάνει τις κινήσεις με διαφορετικούς τρόπους
- Να ενδυναμώσει τον μυϊκό του τόνο
Προσπάθεια ή πόνος;
Αρκετοί γονείς, στην επιθυμία τους να φροντίσουν το μωρό τους, δυσκολεύονται να καταλάβουν εάν οι ήχοι που αυτό κάνει εκφράζουν προσπάθεια ή πόνο. Ένα μωρό έχει ανάγκη να καταβάλλει προσπάθεια για να κατανοήσει πώς λειτουργούν τα πράγματα. Εάν το κρατάμε διαρκώς αγκαλιά ή το βάζουμε στο καρεκλάκι για πολλές ώρες, εάν το στήνουμε σε κάθετη στάση με τη βοήθεια ενός καθίσματος δεν έχει πια ανάγκη να κάνει καμία προσπάθεια και η εξάσκηση και ενδυνάμωση του μυϊκού του τόνου διακόπτεται.
Για να μπορέσει το νεογέννητο να αναπτύξει ένα σύστημα ισορροπίας υποστηρικτικό που βοηθά την καλή εξέλιξη της στάσης του σώματος είναι απαραίτητο να μάθει να στηρίζει το κεφάλι του μόνο του. Ιδανικά, θα ενδυναμωθεί πρώτα ο μυϊκός τόνος των τριών πρώτων αυχενικών σπονδύλων. Τα μωρά που δεν περνούν χρόνο σε επίπεδη επιφάνεια στο πάτωμα, μαθαίνουν να σφίγγουν και να σηκώνουν τους ώμους τους σε μια προσπάθεια να κρατήσουν το κεφάλι τους. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει με μια ασταθή στάση σώματος και να επηρεάσει αρνητικά την ωρίμανση του νευρικού συστήματος.
Η εργασία ενσωμάτωσης των πρωτόγονων αντανακλαστικών οικοδομεί νευρωνικά κυκλώματα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια καλή στάση σώματος και ενεργοποιεί τις αισθήσεις. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε τα βασικά συστατικά ανάπτυξης να έχουν μπει καλά στη θέση τους.
Εύκολα κάποιος μπορεί να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί πόσα «λάθη» έχει κάνει και πόσα «προβλήματα» αυτά μπορεί να έχουν δημιουργήσει. Μπορεί να θυμώσει ή να στεναχωρηθεί και να απορρίψει. Η αλήθεια είναι πως ιδανικές συνθήκες δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο οι καλύτερες συνθήκες που ο κάθε γονιός μπορεί να δημιουργήσει και αυτό κάνει. Ταυτόχρονα, όταν κάτι δεν το γνωρίζω, αδυνατώ να το λάβω υπόψη μου.
Είναι λοιπόν αργά, μπορεί να αναρωτηθεί ένας γονιός, να κάνω κάτι για το πώς το παιδί μου στηρίζει το κεφάλι του – χωρίς τη βοήθεια των χεριών του φυσικά! – εάν το παιδί δεν είναι πια μωρό;
Σε καμία περίπτωση! Κάτι απλό που μπορεί να κάνει κάποιος σε οποιαδήποτε ηλικία για να αρχίσει να αλλάζει την αδυναμία του σώματος να στηρίξει το βάρος του κεφαλιού είναι, ξαπλωμένος σε ύπτια θέση, αρχικά με το κεφάλι σε ένα μαξιλάρι, να αρχίσει να σηκώνει και να κατεβάζει το κεφάλι του. Σα να «χτυπά» το κεφάλι του στο μαξιλάρι. Η κίνηση είναι σημαντικό να γίνεται αργά, σταθερά, με ρυθμό. Η ανάσα να είναι σταθερή και να μην υπάρχουν «συνοδευτικές» κινήσεις στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο και να δείτε πως μπορείτε να κάνετε ελάχιστες επαναλήψεις. Σεβαστείτε το πού βρίσκεται το σώμα και δώστε χρόνο μέχρι να μπορέσετε να αυξήσετε τον αριθμό των επαναλήψεων σταδιακά και σταθερά. Ο σεβασμός του απαραίτητου χρόνου είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το αποτέλεσμα. Καμία πίεση. Σε ένα επόμενο άρθρο, θα μιλήσω περισσότερο για τη σημασία του να δίνουμε χρόνο στο σώμα και να δείχνουμε εμπιστοσύνη στη σοφία και τις δυνατότητές του.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα αντανακλαστικά ενός παιδιού;
Photo by Filip Mroz on Unsplash