Post main image

Το κόψιμο της πάνας στα μωρά αποτελεί μεγάλο θέμα συζήτησης ανάμεσα στους γονείς, καθώς τους δημιουργεί άγχος κυρίως για το πότε αλλά και το πώς θα μπορέσει το παιδάκι τους να καταφέρει να περάσει από την πάνα στο βρακάκι! Για το λόγο αυτό και επειδή η καλοκαιρινή περίοδος είναι η ιδανική για μία τέτοια μετάβαση ζητήσαμε τα δικά σας tips για να μπορέσουν όλοι οι γονείς να περάσουν όσο γίνεται πιο ανώδυνα και με ψυχραιμία αυτή την περίοδο. Παράλληλα συμβουλευτήκαμε και την παιδίατρο Μαριαλένα Καλυμνιού η οποία μας έδωσε τις δικές της οδηγίες και μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Πάμε να δούμε πρώτα τις δικές σας συμβουλές:

Όπως λοιπόν παραδεχτήκατε και οι ίδιοι η ιδανική περίοδος για την εκπαίδευση του παιδιού στην τουαλέτα είναι οι καλοκαιρινοί μήνες. Και γιατί αυτό; Μα φυσικά γιατί σίγουρα θα υπάρξουν τα ατυχήματα και σίγουρα δεν θέλουμε αυτά να συμβούν πάνω στα χαλιά. Είναι προτιμότερο να γίνεις ο δούλος της σφουγγαρίστρας σε ένα άδειο δάπεδο παρά να πλένεις το χαλί κάθε 2 ώρες. Τους καλοκαιρινούς μήνες μάλιστα ο ζεστός καιρός βοηθάει ώστε το παιδί να τριγυρνάει μόνο με τα εσώρουχά του ώστε να είναι έτοιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή να καθίσει στο γιογιό.

Επιπλέον όπως τονίσατε οι περισσότεροι γονείς το παιδί το ίδιο είναι αυτό το οποίο θα σας δείξει με τον τρόπο του ότι είναι έτοιμο να αποχωριστεί την πάνα και να ξεκινήσει την εκπαίδευσή του για την τουαλέτα.  Είναι σημαντικό να μην ασκείτε πίεση στο παιδί αφού τα παιδιά όταν έρθει η ώρα κάνουν τα πάντα!

Σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης είναι και το μοίρασμα της εμπειρίας. Δηλαδή όταν οι ίδιοι χρησιμοποιούμε την τουαλέτα μπορούμε να έχουμε μαζί μας τους μικρούς μας θεατές αφενός για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορείς να πας πουθενά χωρίς το παιδί και αφετέρου για να μπορέσει το ίδιο το παιδί να καταλάβει ότι η διαδικασία της τουαλέτας είναι αυτοί που ακολουθούμε όλοι μικροί και μεγάλοι.

Γινόμαστε αυτοί οι ενοχλητικοί τύποι που ρωτάμε συνεχώς το παιδί αν θέλει να πάει στην τουαλέτα ή ακόμη καλύτερα το τοποθετούμε στο γιογιό για να αρχίσει να συνηθίζει τη διαδικασία. Σημαντικός δείκτης είναι και οι εκφράσεις του παιδιού. Επομένως αν είμαστε παρατηρητικοί θα καταλάβουμε ότι «κάτι» ετοιμάζει σύντομα.

Για κάποιες τυχερές οικογένειες η διαδικασία ήταν πολύ εύκολη αφού η εκπαίδευση έγινε από τις αγαπημένες δασκάλες στο σχολικό περιβάλλον και οι γονείς το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να συνεχίσουν στο σπίτι με τις οδηγίες του εκπαιδευτικού.

Μία πολύ ωραία ιδέα που θα κάνει τη διαδικασία πιο ενδιαφέρουσα για το παιδί και θα τη συνδυάσει με κάτι ευχάριστο είναι η επιβράβευση στο τέλος της διαδικασίας είτε με αυτοκόλλητα είτε με κάτι άλλο που το δικό σας παιδί λατρεύει. Αν το παιδί αντιμετωπίζει αρνητικά το γιογιό μπορείτε να το πείσετε διαβάζοντάς του παράλληλα το αγαπημένο του βιβλίο.

Τέλος, όπως μας προτείνατε στην αγορά υπάρχουν και κατάλληλα “βοηθήματα” για αυτή την διαδικασία! Το σκαλοπάτι τουαλέτας για παράδειγμα, ένα έπιπλο στο οποίο το παιδί ανεβοκατεβαίνει στη λεκάνη αυτόνομο, χωρίς τη βοήθεια του ενήλικα!

Δείτε επίσης:

Πώς και πότε ξεκινάμε την εκπαίδευση στην τουαλέτα;