Όταν φτάσει η ώρα να κάνετε παιδιά, αυτό που οι περισσότεροι γονείς πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι για τις πρώτες εβδομάδες ή και μήνες, τα μωρά δεν θα κοιμούνται στη διάρκεια της νύχτας. Αλλά πρέπει να κάνετε υπομονή αφού όταν ολοκληρωθεί αυτό το πρώτο στάδιο του νεογέννητου, τα βρέφη θα ξεκινήσουν να έχουν μια ρουτίνα και καλύτερο ύπνο στη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, όταν ξαφνικά τα μωρά ξεκινούν να ξυπνάνε κάθε μία ώρα, παλεύοντας να κοιμηθούν, οι γονείς μπερδεύονται αφού η φάση του συνεχούς ξυπνήματος ξεκινά ξανά. Είναι λογικό επομένως να αναζητάτε τρόπους που θα σταματούν το παιδί απ’ το να ξυπνάει κάθε μία ώρα.Και ακριβώς εκεί που νομίζετε ότι έχετε φτάσει σε ένα σημείο που καταλαβαίνετε το παιδί σας, έρχεται και πάλι κάτι και διαλύει τη ρουτίνα που είχατε δημιουργήσει. Σε κάποιους αυτό μπορεί να έρχεται με τη μορφή μιας αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες αλλά κυρίως επιστρέφει με διαταραχές στο πρόγραμμα ύπνου των μωρών. Γίνεται κατανοητό ότι για τους γονείς που κοιμούνται πολύ λίγες ώρες τη νύχτα, το να είναι παρόντες και να ασχολούνται πάλι με το μωρό μπορεί να τους δυσκολεύει πολύ. Επομένως για να είστε και οι ίδιοι καλύτεροι γονείς θα πρέπει να βρείτε και οι ίδιοι ένα τρόπο να κοιμούνται τα μωρά σας ώστε να κοιμάστε κι εσείς καλύτερα.

5 τρόποι για να σταματήσετε τα παιδιά σας να ξυπνούν συνέχεια στη μέση της νύχτας

1. Αυξήστε τις ημερήσιες ποσότητες φαγητού

pexels-mart-production-7491221 (1)
via Pexels/Mart Production

Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, ζητάνε περισσότερο γάλα για να παραμένουν χορτάτα μεγαλύτερα διαστήματα μέσα στη μέρα.
Ως εκ τούτου αν τα μωρά ξυπνούν συνεχώς τη νύχτα το να τα ταΐζετε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να τα αποτρέψει απ’ το να ξυπνούν γιατί πεινούν μέσα στη νύχτα.
Όσο μεγαλώνουν τα μωρά, τόσο αυξάνεται και το στομάχι τους. Ένα ή δύο περισσότερα ταΐσματα στη διάρκεια της ημέρας θα βοηθήσουν τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα επειδή δεν ξυπνούν για να λάβουν τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα τους. Έτσι η μαμά και ο μπαμπάς θα παίρνει τον ύπνο που πραγματικά τους αξίζει.

2. Χρησιμοποιήστε μία συσκευή παραγωγής ήχων 

pexels-quezia-andrade-6632914
via Pexels/Quezia Andrade

Μερικές φορές είναι οι ήχοι που ακούγονται στο σπίτι ή έξω από αυτό που αναγκάζουν τα μωρά να ξυπνούν συχνά μέσα στη νύχτα. Για να το αποτρέψετε, ένας καλός τρόπος είναι να χρησιμοποιείτε μια συσκευή που παράγει λευκούς ήχους.
Τοποθετώντας μία τέτοια συσκευή στο δωμάτιο του μωρού θα τα βοηθήσει αφού θα καλύπτει τους ήχους από τριξίματα ενώ θα σταματήσει και τους ήχους των αυτοκινήτων, τα γαβγίσματα των σκύλων αλλά και όλων των άλλων θορύβων που προέρχονται από τη γειτονιά.
Οι ήχοι που παράγονται από τη μηχανή λειτουργούν καταπραϋντικά όπως αυτοί που άκουγαν τα μωρά όσο βρισκόντουσαν στη μήτρα.

3. Ταΐστε τα μωρά ενώ βρίσκονται σε κατάσταση σχεδόν Ύπνου

adult_art_baby_baby_toy_blur_breastfeeding_bright_child-920618
via PxHere

Η καλύτερη στιγμή για να ταΐσετε τα μωρά είναι περίπου 30 λεπτά προτού οι γονείς θελήσουν να πάνε για ύπνο. Ο στόχος είναι τα μωρά να μην ταραχτούν αλλά να τα σηκώσετε απαλά όσο βρίσκονται σε κατάσταση ύπνου REM.
Επειδή τα μωρά θα θηλάζουν ή θα τρώνε με το μπιμπερό όσο ακόμα κοιμούνται θα κολλήσουν στις μητέρες τους ή στη θηλή του μπουκαλιού για να ταϊστούν. Όταν αυτό συμβεί τα μωρά θα γεμίσουν τα στομάχια τους και θα συνεχίσουν να κοιμούνται. Ο στόχος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ο ύπνος θα κρατήσει λίγες ώρες αφού οι ανάγκες των μωρών καλύπτονται, έτσι οι γονείς θα μπορέσουν να κοιμηθούν για λίγες ώρες συνεχόμενα έτσι ώστε να μπορούν να είναι λειτουργικοί και την επόμενη μέρα.
Αυτή η διαδικασία ταΐσματος δεν προορίζεται για να είναι μακροπρόθεσμη αλλά μέχρι το παιδί φτάσει τους 6 μήνες και αρχίσει να κοιμάται καλύτερα. Έτσι δεν θα χρειάζεται πλέον να ταΐζετε με αυτόν τον τρόπο το μωρό.

4. Ορίστε νωρίτερα την ώρα ύπνου 

pexels-william-fortunato-6392900
via Pexels/William Fortunato

Πολλοί γονείς νομίζουν ότι το να βάζουν τα μωρά για ύπνο αργότερα θα τα βοηθήσει ώστε να κοιμούνται περισσότερο και μέχρι πιο αργά. Δυστυχώς αυτό δεν λειτουργεί γενικά και συχνά λειτουργεί σαν μπούμερανγκ.
Όταν τα μωρά είναι ήδη υπερβολικά κουρασμένα επειδή δεν κοιμούνται τη νύχτα το να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε την ώρα που θα πάνε για ύπνο σίγουρα θα επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτό οφείλεται στο ότι όταν τα μωρά παλεύουν με τον ύπνο τους το σώμα τους παράγει ορμόνες για την καταπολέμηση της κούρασης. Ως εκ τούτου δεν αποκοιμιούνται τόσο εύκολα ξυπνούν πιο συχνά και το πρόγραμμα του ύπνου τους αποσυντονίζεται ακόμη περισσότερο.
Για να κοιμηθούν τα μωρά μια ώρα περισσότερο στη διάρκεια της νύχτας, το να πάνε στο κρεβάτι τους νωρίτερα από το φυσιολογικό ίσως διορθώσει την κατάσταση. Κι ενώ μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες για να προσαρμοστούν σε μια νωρίτερη ώρα ύπνου μόλις γίνει η προσαρμογή τα μωρά θα κοιμούνται για μεγαλύτερα διαστήματα πιο συχνά τη νύχτα.

5. Προσδιορίστε εάν τα αναπτυξιακά ορόσημα είναι ο ένοχος

pexels-helena-lopes-4339879
via Pexels/Helena Lopes

Ανάλογα με την ηλικία που τα μωρά ξυπνούν τη νύχτα, είναι πολύ πιθανό να περνούν από ένα αναπτυξιακό ορόσημο. Εάν εντοπίσετε ότι το μωρό σας βρίσκεται σε ένα τέτοιο ορόσημο  ο ύπνος μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για λίγο. Αλλά αν δούμε τα πράγματα από τη θετική πλευρά, υπάρχει ένα τέλος σ’ αυτή την κατάσταση κατά την οποία τα μωρά θα ξεκινήσουν να κοιμούνται για μεγαλύτερα διαστήματα ξανά.
Τα μωρά έχουν αναπτυξιακά ορόσημα περίπου στην ηλικία των 4, των 6, των 8 και 12 μηνών στη διάρκεια του πρώτου έτους της ηλικίας τους. Αυτό θα τους προκαλεί διακοπτόμενο ύπνο. Και ενώ δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να βοηθήσουμε τα μωρά να κοιμούνται όταν βρίσκονται σε ένα ηλικιακό ορόσημο, αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. Ως αποτέλεσμα τόσο τα μωρά όσο και οι γονείς θα κοιμούνται ήσυχα ξανά σε ελάχιστο χρόνο.
Πηγή: Babygaga

Δείτε ακόμα:

Το μωρό κοιμάται πολύ – Πόσες ώρες είναι το φυσιολογικό;