Πώς μπορούν τα παιδιά να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση;
Share
*Γράφει η Σοφία Αλεξίου, φιλόλογος και συγγραφέας του βιβλίου «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα»
Την εποχή που πανδημίες και κλιματικές αλλαγές φορτώνουν το μυαλό μας με γκρίζες σκέψεις, τι θα λέγατε εμείς οι γονείς να θέσουμε ελπιδοφόρους στόχους, όπως π.χ. να ασχοληθούμε με την περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών;
Τα οφέλη της είναι τόσα πολλά και οι τρόποι για να εμπνεύσουμε τα παιδιά να διαμορφώσουν περιβαλλοντική συνείδηση είναι όλοι απλοί, διασκεδαστικοί και οικονομικοί.
Ας δούμε αρχικά τι θα κερδίσουν τα παιδιά μας μέσα από αυτήν τη διαδικασία:
Θα αναπτύσσουν δεξιότητες απαραίτητες για την επιβίωση, θα μάθουν να παρατηρούν, να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους, να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να τις αξιοποιούν.
Θα ασκηθούν στην ταξινόμηση σκέψεων, ιδεών και αξιών, θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, θα αναπτύξουν ελεύθερη, υπεύθυνη προσωπικότητα κι αυτοεκτίμηση, ενώ θα νιώσουν πως έχουν φωνή και θέση στον κόσμο αυτό, τάσσοντας εαυτόν σε ένα τόσο σπουδαίο σκοπό, όπως η προστασία του περιβάλλοντος της Γης.
Κοινώς θα κατακτήσουν ανεκτίμητα εφόδια ζωής για την επιβίωσή τους και την προσωπική τους ευτυχία, ενώ θα μάθουν να ζουν αρμονικά με τη φύση.
Πώς μπορούμε όμως να τα καταφέρουμε όλα αυτά και τι είναι εκείνο που ενεργοποιεί την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών;
Αρχικά η υιοθέτηση στην καθημερινότητά μας οικολογικών συνηθειών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά! Ας δούμε τις πιο σημαντικές.
Ενημερώνουμε τα παιδιά για τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον, την καταστροφή της χλωρίδας, την εξαφάνιση των ζώων, τις αλλαγές του κλίματος. Υπάρχουν πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ που θα μας βοηθήσουν σε αυτόν τον σκοπό.
Δείχνουμε τον τρόπο της σωστής ανακύκλωσης. Χαρτί, γυαλί, μέταλλο και πλαστικό σε ένα μέρος, τρόφιμα για κομποστοποίηση και μπαταρίες από τα παιχνίδια ξεχωριστά.
Εξηγούμε την αξία της επαναχρησιμοποίησης παιχνιδιών κι αντικειμένων, φτιάχνοντας κατασκευές με φυσικά ή ανακυκλωμένα υλικά. Μπορείτε να βρείτε πολλές οικολογικές διασκεδαστικές χειροτεχνίες βασισμένες στο βιβλίο και στην αρχαία Ελλάδα δωρεάν στο blog MomAndTheCity στο site Debop.gr
Κατασκηνώνουμε στη φύση, στο δάσος ή δίπλα στη θάλασσα, βιώνοντας την ομορφιά της φύσης, τους ήχους, τις μυρωδιές, βλέποντας τα ζωάκια που ζουν εκεί. Να γίνουμε ένα με το οικοσύστημα, να νιώσουμε τη φύση σπίτι μας. Αν δεν είστε της κατασκήνωσης, κανένα πρόβλημα! Οργανώστε, όσο συχνά μπορείτε, εκδρομές στην εξοχή παρέα με φίλους, να παίξουν τα παιδιά, να χαλαρώσουν, να εξερευνήσουν, να αποσυνδεθούν από οθόνες! Σύμμαχός σας στα ταξίδια κι ο ταξιδιωτικός οδηγός «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» για να πάρετε ιδέες για ιδανικές οικογενειακές εκδρομές με ξεναγούς τα παιδιά.
Ασχολούμαστε με την κηπουρική. Φυτεύουμε βότανα, φρούτα και λαχανικά και παρατηρήστε το κύκλο της ζωής. Μιλάμε στα παιδιά για τις εποχές, τα εποχιακά τρόφιμα και τους δίνουμε την ευκαιρία να συμμετέχουν στην καθημερινή τους φροντίδα.
Πρόσκοποι εν δράσει, φέρνουμε το παιδί σε επαφή με κάποια προσκοπική ομάδα καθώς κάνουν εξαιρετική δουλειά περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενίσχυσης της συλλογικότητας.
Συμμετοχή στα οικολογικά κοινά. Παίρνουμε μέρος σε περιβαλλοντικές δράσεις των δήμων δεντροφυτεύσεις, καθαρισμό παραλιών κ.α.
Και τελευταία μα τόσο αγαπημένη δραστηριότητα, διαβάζουμε παρέα παιδικά βιβλία για το περιβάλλον. Στα βιβλία υπάρχουν εύστοχα οικολογικά μηνύματα που θα δώσουν κίνητρο στα παιδιά να ενδιαφερθούν. Αυτός ήταν και ένας σημαντικός στόχος όταν έγραφα τις περιπέτειες της Έλλης και του Ερμή, να δημιουργήσω ένα κόσμο όπου θα ταξιδέψουμε με ήρωες που αγαπούν, χαίρονται και σέβονται τη φύση, τις απλές χαρές της ζωής.
Λίγες πληροφορίες για το βιβλίο:
Πρόκειται για έναν πρωτότυπο ταξιδιωτικό οδηγό, που θα μυήσει τους μικρούς αναγνώστες στην γοητεία της εξερεύνησης, μαθαίνοντας τους με τρόπο διασκεδαστικό την ιστορία της Ελλάδας, την άγρια φύση της-σπάνια ζώα και φυτά-σύγχρονα σπορ στους τόπους της και κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς.
Απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν πράσινες συνήθειες ζωής και δύναμη να ανταπεξέλθουν σε μελλοντικές κακοτοπιές υιοθετώντας μία αισιόδοξη οπτική ματιά μέσα από δράσεις γιατί όπως μας λέει και η Έλλη «Όλα τελειώνουν κάποια στιγμή, όμως έρχονται άλλα και άλλα! Όρεξη να έχεις να ζεις, να ονειρεύεσαι, να χαίρεσαι τη φύση! Μέχρι την επόμενη περιπέτεια αντίο εξερευνητές και εξερευνήτριες είναι ώρα να πάμε σπίτι!».
Δείτε ακόμα:
Είδη που απειλούνται με εξαφάνιση «ξεπετάγονται» από τις σελίδες βιβλίου