Το μωρό κλαίει ασταμάτητα- 6 τρόποι να παραμείνω ψύχραιμη
Share
Έχετε ταΐσει το μωρό, το έχετε βοηθήσει να ρευτεί και αλλάξατε την πάνα του. Αλλά το μωρό κλαίει ασταμάτητα. Ελέγχετε την θερμοκρασία τους, τσεκάρετε μήπως τα ρούχα είναι πολύ στενά. Έχει κολικούς; Ζεσταίνεται υπερβολικά ή κρυώνει; Κι αν ξεκίνησαν να βγαίνουν τα δόντια ή πονάει για οποιοδήποτε άλλο λόγο; Έχετε δοκιμάσει τα πάντα και τώρα αρχίζει να σας καταλαμβάνει πανικός. Είναι σύνηθες για μερικά μωρά να κλαίνε περισσότερο από κάποια άλλα. Πέρα από αυτό κάθε γονέας έχει περάσει από αυτή τη φάση ειδικά τους πρώτους μήνες με ένα νεογέννητο.
Δεν υπάρχει τίποτα ευχάριστο όταν το μωρό κλαίει ασταμάτητα, ακόμη περισσότερο όταν έχεις δοκιμάσει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και δεν σταματάει. Και όχι δεν έχει να κάνει με το ότι τα κάνετε εσείς όλα λάθος ή ότι το παιδί έχει κάτι με εσάς. Τα μωρά απλώς κλαίνε μερικές φορές. Θα αισθανθείτε θυμό, αναστάτωση, απορία και όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Επομένως πώς να παραμείνετε ψύχραιμοι όταν ακούτε το επίμονο κλάμα του μωρού;
Πώς θα μείνω ψύχραιμη όταν το μωρό κλαίει ασταμάτητα;
1. Κάνετε ένα διάλειμμα
Είναι λογικό να αγχώνεστε όταν το μωρό κλαίει ασταμάτητα, ο καθένας θα αναστατωνόταν στη θέση σας. Είναι σαν να χτυπάει αυτόματα ο συναγερμός στο κεφάλι σας και σας κάνει να αναρωτιέστε ” Γιατί το μωρό μου κλαίει; Τι χρειάζεται; Τι να κάνω για να το σταματήσω;” Είναι μια υπενθύμιση της φύσης ότι πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, να φροντίσουμε το μικρό μας και να το προσέξουμε. Αλλά αν τα έχετε κάνει όλα σωστά και αυτό κλαίει;
Ο εγκέφαλός σας αυτόματα σταματά να σκέφτεται λογικά.
- Ξεκινά ο πανικός και χάνετε τον έλεγχο.
- Γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να ηρεμήσετε τον εαυτό σας και να ελέγξετε τα συναισθήματά σας και τις αντιδράσεις σας.
- Το μωρό θα επηρεαστεί από τη δική σας συμπεριφορά και θα αισθανθεί και το ίδιο ακόμη πιο μεγάλη ένταση.
Εάν είστε έτοιμοι να ξεσπάσετε, βάλτε το μωρό στην κούνια ή σε ένα ασφαλές μέρος. Προσπαθήστε για μερικά λεπτά να ηρεμήσετε και να φροντίσετε τον εαυτό σας. Πάρτε τον χρόνο σας για να φάτε, να ενυδατωθείτε, να γυμναστείτε ή και να βρείτε έναν φίλο. Το να έχετε στο πρόγραμμα την αυτοφροντίδα θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι.
2. Βρείτε το υποστηρικτικό σας δίκτυο
Είναι πολύ σημαντικό να έχετε υποστηρικτές πριν ακόμη το μωρό καταφτάσει. Με την άφιξη του μωρού θα υπάρξουν σίγουρα δύσκολες μέρες. Άνθρωποι που θα σας στηρίζουν ψυχολογικά και θα είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν. Αν σας βοηθάει περισσότερο μπορείτε να απευθυνθείτε στον γιατρό εξηγώντας του ότι δυσκολεύεστε να τα βγάλετε πέρα.
3. Βαθιές αναπνοές
Πάρτε βαθιές αναπνοές αφού θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε. Η αναπνοή στέλνει άμεσα μήνυμα στον εγκέφαλο σας ότι είστε ασφαλείς. Η εισπνοή από την μύτη και η εκπνοή από το στόμα μετρώντας ως το 10 και τοποθετώντας το χέρι σας πάνω στην κοιλιά είναι η κατάλληλη. Θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τα συναισθήματά σας.
4. Απομακρυνθείτε από το σπίτι
Φεύγοντας από το σπίτι και λαμβάνοντας καθαρό αέρα θα νιώσετε γαλήνη. Μπορείτε να περπατήσετε και να ηρεμήσετε τόσο εσείς όσο και το μωρό σας. Μην αγχώνεστε περισσότερο για το πως θα αντιδράσουν στον δημόσιο χώρο οι άνθρωποι για το κλάμα του μωρού. Είναι προτιμότερο να φύγετε από το σπίτι και να έχετε γύρω σας ανθρώπους, ειδικά εάν είστε μόνοι με το μωρό στο σπίτι.
5. Ακούστε μουσική
Η μουσική ηρεμεί το μωρό, το ίδιο κι εσάς. Βάλτε ακουστικά έστω και για λίγα λεπτά και ακούστε μουσική. Φυσικά και δεν είναι εγωιστικό! Μπορείτε να ακούσετε το αγαπημένο σας κομμάτι το οποίο θα σας δώσει την ηρεμία και την υπομονή που χρειάζεστε. Άπαξ και ηρεμήσετε μπορείτε να ηρεμήσετε και το μωρό σας.
6. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι το μωρό σας συνεχίζει και σας αγαπάει
Το κλάμα του μωρού δεν αποτελεί αντανάκλαση αυτών που αισθάνεται το μωρό για εσάς. Μερικές φορές τα μωρά κλαίνε απλώς για λόγους που εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Επομένως κάνετε ένα διάλειμμα όταν το χρειάζεστε, ζητήστε βοήθεια και καλέστε τον παιδίατρο εάν το κλάμα του παιδιού σας ανησυχεί. Υπενθυμίστε επίσης στον εαυτό σας ότι κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Η γονεϊκότητα δεν είναι τέλεια και δεν μπορείτε πάντα να τα κάνετε όλα σωστά. Είναι απλά μια φάση και θα μπορέσετε να την ξεπεράσετε.
Πηγή: BabyGaga
Δείτε ακόμα:
Υπέροχες φωτογραφίες: Η πρώτη φορά που το μεγάλο παιδί συναντά το αδερφάκι του!