Θεατρικά παιχνίδια για βρέφη από τις δασκάλες του ΚΘΒΕ
Share
Πρωτότυπες ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι δίνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και τα Θεατρικά Εργαστήριά του στους μικρούς του φίλους και τους γονείς τους.
Οι δάσκαλοι των Θεατρικών Εργαστηρίων του ΚΘΒΕ προτείνουν, ειδικά για τις ημέρες αυτές, δραστηριότητες που έχουν ως στόχο, παιδιά και γονείς να περάσουν όμορφα και δημιουργικά τις ώρες μέσα στο σπίτι, και να μοιραστούν σημαντικές στιγμές και αναμνήσεις.
«Μένουμε Σπίτι παίζοντας με την Τάτα και τον Τίτι!»
Σχέδιο Θεατρικού παιχνιδιού για βρέφη, από τις δασκάλες των θεατρικών εργαστηρίων Δήμητρα Κουμανδράκη (μουσικοπαιδαγωγός) και Μαίρη Χατζηαγγελίδου (θεατροπαιδαγωγός).
Η Τάτα και ο Τίτι είναι δυο νότες που μένουν στο θέατρο. Οι δυο νότες κοιμούνται πάντα στη φωλιά τους (ένα κουτί). Κάθε πρωί που ξυπνούν αποφασίζουν να πάνε την καθιερωμένη τους βόλτα. Η Τάτα αποκαλύπτει στον Τίτι πως της ήρθε μια παράξενη ιδέα. Δεν έχουν πάει ποτέ επίσκεψη στο σπίτι του/της (όνομα του παιδιού). Έτσι αποφασίζουν να μπουν στο σπίτι και να ξεναγηθούν, με τη βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά…!
Έτοιμοι; Ξεκινάμε:
Πρώτο βήμα είναι να ζωγραφίσουμε- κατασκευάσουμε τις δυο νότες. Ψαλίδια, κόλλες, χαρτί, χαρτόνι ή ότι άλλο επιθυμείτε προκειμένου οι νότες μας να πάρουν μορφή.
Ώρα να τις ξυπνήσουμε! Δίνουμε το κουτί κλειστό στο παιδί και το αφήνουμε να ανακαλύψει το εσωτερικό του. Η Τάτα και ο Τίτι μόλις ξυπνήσουν χρειάζεται να κάνουν την πρωινή τους γυμναστική. Βάλτε λοιπόν ένα τραγούδι και ξεκινάμε. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες από το τραγούδι « Τα χεράκια δεξιά» ή «Χόκι πόκι».
Πρώτος σταθμός: η κουζίνα! Για να φτάσουμε παίζουμε μουσικά αγαλματάκια. Εκεί κερνάμε την Τάτα και τον Τίτι κάτι που θα ετοιμάσουμε με τα παιδιά. Παιχνίδι με τα κουζινικά!
Επόμενος σταθμός: το σαλόνι! Για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να ανεβούμε και να κατεβούμε τραγουδώντας. Πως θα γίνει αυτό; Τραγουδάμε με πολύ μπάσα φωνή αρχικά και σταδιακά χρησιμοποιούμε την πολύ ψηλή φωνή «Στο σαλόνι θα φτάσουμε εμείς περπάτα περπάτα θα δεις» κάνοντας γύρω από το σαλόνι σας. Μόλις φτάσετε ανεβαίνετε πάνω στον καναπέ και δημιουργώντας κιάλια με τα χέρια σας παρατηρείτε το σαλόνι. Μπορείτε ακόμη να παίξετε με τα χρώματα, ζητήστε από το παιδί να σας υποδείξει κάτι άσπρο, μπλε κ.ά.
Εμπρός γρήγορα για το μπάνιο. Στο μπάνιο πρέπει να πάμε μπουσουλώντας. Μόλις τα καταφέρουμε κάνουμε μπάνιο θεατρικό μπροστά στον καθρέπτη. Βάζουμε σαμπουάν, πλένουμε τα μαλλιά, τα χέρια, τα πόδια και σκουπίζουμε το σώμα μας με παντομίμα.
Τελευταίος σταθμός: Το δωμάτιο του παιδιού! Για να φτάσουμε εκεί θα χρειαστούμε μια βάρκα. Με μια πλαστική λεκάνη για βάρκα και μια κουτάλα για κουπί σπρώχνουμε το παιδί μέχρι το δωμάτιο τραγουδώντας «Βγαίνει η βαρκούλα». Μόλις τα καταφέρουμε η Τάτα μαγεύεται από το δωμάτιο και μαζί με τον Τίτι αποφασίζουν να κρυφτούν. Ώρα για να παίξουμε κρυμμένο θησαυρό. Κρύψτε τις νότες και ζητήστε από το παιδί να τις βρει.
Στο τέλος οι νότες κουράστηκαν κι αποφάσισαν λίγο να ξεκουραστούν. Τις τοποθετούμε ξανά στο κουτί τους και τις καληνυχτίζουμε…
«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»
Ένα θεατρικό παιχνίδι για βρέφη, προνήπια και τους γονείς τους από τη θεατροπαιδαγωγό Μάρα Μπαχά.
Η Αλίκη, ένα μικρό κορίτσι, κάθεται κάτω από ένα δέντρο για να κοιμηθεί…και το παιχνίδι ξεκινά!
Κοιμάμαι και ξυπνάω με τη βοήθεια μιας μουσικής ή ακόμη και των χεριών μου (παλαμάκια). Έπειτα φτάνω σε ένα μέρος μαγικό, φτιάχνω κιάλια με τα χέρια μου για να το εξερευνήσω. Η Αλίκη ξάφνου βρίσκει ένα μπουκαλάκι με ένα μαγικό φίλτρο, το πίνει και γίνεται τεράστια σαν ένα μεγάλο μπαλόνι, το ξαναπίνει και γίνεται τοσοδούλα σαν ένα μυρμηγκάκι.
Παιχνίδι: πίνω μια γουλιά χυμό και γίνομαι τεράστιος, σκουντάω στα έπιπλα όλου του σπιτιού…άλλη μια γουλιά χυμό, γίνομαι μικρούλης και περνάω ανάμεσα από τα έπιπλα χωρίς να τα ακουμπήσω!
Η Αλίκη βρίσκεται μπροστά στον τρελοκαπελά.
Παιχνίδι φαντασίας: πώς άραγε να είναι αυτός; Χρησιμοποιώ πετσέτες κουζίνας, σεντόνια, ψεύτικα λουλούδια και όσα μικρά παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν και διπλώνοντας και στριφογυρίζοντάς τα, φτιάχνω τα πιο τρελά καπέλα που έχει κανείς φανταστεί!
Η Αλίκη φτάνει στη χώρα των θαυμάτων μετά από τις περιπέτειες της. Στη δική μας ιστορία μπορεί να φτάνει σε έναν κόσμο που θα φτιάξουμε εμείς π.χ. παγωμένο
Παιχνίδι: η μαμά και ο μπαμπάς είναι πάγοι που τριγυρνούν στο σπίτι. Τρέχω και προσπαθώ να τους αποφύγω προτού με ακουμπήσουν και παγώσω, π.χ με διάφορα μαγικά αντικείμενα.
Παιχνίδι: ακουμπώ ένα-ένα όποιο αντικείμενο θέλω μέσα στο σπίτι, το ζωντανεύω, και με μια φωνή που θα φανταστώ παίζω και συνομιλώ μαζί του. Το κάθε ένα έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να μου πει! Τέλος, π.χ. σε ένα δάσος με πολλά ζώα.
Παιχνίδι: με τη βοήθεια μιας μουσικής παίζω με τα ζώα. Μόλις κλείσει μεταμορφώνομαι και σε ένα άλλο ζωάκι με το σώμα μου αλλά και με τη φωνή μου!
Η Αλίκη μετά από όλες αυτές τις περιπέτειες που έζησε, κουρασμένη πια γυρνά σπίτι της να ξεκουραστεί!
«Η Τάτα ψάχνει τον Τίτι μέσα στο σπίτι!»
Μια θεατρική δράση για βρέφη από τις δασκάλες των εργαστηρίων μας Δήμητρα Κουμανδράκη (μουσικοπαιδαγωγός) και Μαίρη Χατζηαγγελίδου (θεατροπαιδαγωγός).
Οι δύο νότες μένουν σπίτι και έρχονται να γεμίσουν το χρόνο σας δημιουργικά με παιχνίδια και δραστηριότητες που θα αγαπήσετε μικροί και μεγάλοι. Το κουτί επιστρέφει στα χέρια του παιδιού όμως αυτή τη φορά μέσα κρύβεται μόνο η Τάτα η οποία αναρωτιέται δυνατά: «Τίτι; Τίτι; Μα που να είναι άραγε; Να δεις που κάπου μέσα στο σπίτι θα τον πήρε ο ύπνος. Πρέπει να βρούμε τρόπους να τον ξυπνήσουμε… Το βρήκα! Θα παίξουμε μουσική για να ξυπνήσει.»
Μπορείτε να τοποθετήσετε σε ένα σημείο αντικείμενα όπως μικρά και μεγάλα τάπερ, κατσαρόλες, κουβάδες, πλαστικά μπουκάλια και άλλα αντικείμενα του σπιτιού. Με μολύβια ή στυλό να παίξετε μουσική στο σετ ντραμς που έχετε μπροστά σας. Διαλέξτε τα αντικείμενα μεμονωμένα και ακούστε τα διαφορετικά ηχοχρώματα που βγάζουν με το παιδί σας. Μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικά υλικά για το σετ ντραμς όπως πλαστικό, μέταλλο, ξύλο, χαρτί.
Όμως ο Τίτι δεν εμφανίστηκε πουθενά. Απτόητη όμως η Τάτα συζητά με το παιδί: «Πρέπει να κοιμάται πολύ βαθιά για να μη ξύπνησε με τη μουσική που του παίξαμε στα ντραμς. Το βρήκα! Στον Τίτι αρέσει πολύ το φλάουτο του Πάνα. Αν ακούσει τη μελωδία του θα ξυπνήσει οπωσδήποτε. Αυτό είναι!».
Φτιάξτε το δικό σας μουσικό όργανο! Με 4 μόνο υλικά μπορείτε να φτιάξετε το φλάουτο του Πάνα.
Διαλέξτε 15 χρωματιστά καλαμάκια. Παίρνετε το πρώτο, με το χάρακα μετράτε 18 cm και σε εκείνο το σημείο κόβετε με το ψαλίδι. Κάθε επόμενο καλαμάκι το κόβετε -1 εκατοστό από το προηγούμενο και στο τέλος τα τοποθείτε το ένα δίπλα στο άλλο. Τα καλαμάκια από τη μία πλευρά πρέπει να έχουν το ίδιο ύψος. Στο τέλος τα τυλίγετε με ένα σελοτέιπ.
Μα ούτε το φλάουτο κατάφερε να μας βοηθήσει. Η Τάτα αυτή τη φορά αναρωτιέται «Μα ήμουν σίγουρη ότι με αυτό θα ξυπνούσε. Μήπως να του πούμε ένα τραγούδι; Το αγαπημένο μας τραγούδι;
Τραγουδήστε μαζί το αγαπημένο τραγούδι του παιδιού για να ξυπνήσουμε τον Τίτι.
Τίποτα, ο Τίτι δεν δείχνει να ακούει. Και η Τάτα συνεχίζει: «Πφφ δε ξυπνάει….Μάλλον πρέπει να πάμε στο δωμάτιο να τον ψάξουμε.» Μόλις φθάνει στο δωμάτιο μονολογεί: «Μα τι είναι αυτό το κάστρο;»
Πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο κάστρο στο δωμάτιο του παιδιού. Μπορείτε να τεντώσετε ένα σεντόνι και να το κολλήσετε σε 4 σημεία για να δημιουργήσετε το ταβάνι του. Από κάτω μπορείτε να τοποθετήσετε μία κουβερτούλα και ένα σεντόνι ώστε να μπορεί το παιδί σας να καθίσει, να ξαπλώσει, να παίξει. Τοποθετείστε μερικά μαξιλάρια, παιχνίδια και παραμύθια μέσα στο κάστρο σας.
«Βρε Τίτι εδώ είσαι και σε ψάχναμε;» Ο Τίτι είχε κρυφτεί μέσα σ΄ένα παραμύθι…Όλοι μαζί καθόμαστε μέσα στο κάστρο, παίζουμε , διαβάζουμε παραμύθια και σίγουρα όταν οι νότες μας κουραστούν στο κάστρο μέσα ξαπλώνουν για να κοιμηθούν.