Post main image

Γράφει η Ελένη Τύμπα, Επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αγαπήσουν τα παιδιά το σπιτικό φαγητό και την υγιεινή διατροφή είναι να συμμετέχουν στη διαδικασία της μαγειρικής. Η μαγειρική για ένα παιδί αποτελεί μία δημιουργική διαδικασία που επιτρέπει την παράλληλη ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων. Όταν τα παιδιά μπαίνουν στην κουζίνα και μαθαίνουν από μικρά πως παρασκευάζονται αυτά που τρώνε, αποκτούν σωστές διατροφικές συνήθειες και υψηλό δείκτη Διατροφικής Ευφυΐας.  Η ανάμιξη των παιδιών στη μαγειρική διαδικασία διευρύνει τη φαντασία τους, ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και αυξάνει την υπερηφάνεια τους. Επίσης βοηθά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, προωθεί τη συνεργασία και εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους. Επιπλέον προλαμβάνει και πολλές φορές θεραπεύει διάφορες διατροφικές διαταραχές στα παιδιά όπως για παράδειγμα ανορεξία ή βουλιμία.

Ακολουθούν κάποιες δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι με τη συνεργασία παιδιών και γονέων αλλά οι ίδιες μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τους παιδαγωγούς. Παράλληλα σημειώνονται και τα μαθήματα για τα οποία οι συγκεκριμένες δραστηριότητες μπορούν να αξιοποιηθούν.

 

1) Φρουτοσουβλάκια

(μελέτη περιβάλλοντος, γλώσσα, μαθηματικά)

Μοιράζουμε στα παιδιά φρούτα εποχής π.χ. μπανάνες, μήλα και μανταρίνια ή φράουλες. Τα παιδιά ξεφλουδίζουν όποια φρούτα μπορούν και κόβουν με πλαστικά μαχαιράκια όλα τα φρούτα σε μικρά κομμάτια. Δίνουμε σε κάθε παιδί ένα ξυλάκι για σουβλάκι και με την εποπτεία μας τα καθοδηγούμε να περνούν τα φρούτα στο ξυλάκι με συγκεκριμένη σειρά. Προηγείται  φυσικά, η ατομική καθαριότητα των χεριών και η απολύμανση του πάγκου εργασίας.

2) Αγαπημένα μου σοκολατάκια

(μελέτη περιβάλλοντος, γλώσσα, μαθηματικά)

Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας αμύγδαλα, καρύδια, ξερά δαμάσκηνα και κορνφλέικς. Ζητάμε από κάθε παιδί να πάρει ένα δαμάσκηνο, δύο καρύδια, τρία αμύγδαλα και μια χούφτα κορνφλέικς και να τα τοποθετήσει σε μπολ που έχει μπροστά του. Λιώνουμε σοκολάτα υγείας σε μπεν μαρί μπροστά στα παιδιά και το κάθε παιδί με πλαστικό κουτάλι παίρνει τόση σοκολάτα ώστε να καλύψει τα υλικά του. Το αφήνουμε να κρυώσει και το τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη κουζίνας για να το πάρει στο σπίτι του. Παρατηρούμε με τα παιδιά πώς λιώνει (τήξη) και πώς στερεοποιείται πάλι (πήξη) η σοκολάτα.

 

3) Μπισκοτόσπιτο

(δημιουργία και έκφραση: εικαστικά, μελέτη περιβάλλοντος, γλώσσα)

Σε χαρτόνι μακέτας σχεδιάζουμε και κόβουμε τέσσερα ίσα τετράγωνα που θα είναι οι τέσσερις τοίχοι του σπιτιού και δύο ορθογώνια που θα σχηματίσουν τη σκεπή. Συναρμολογούμε και φτιάχνουμε ένα σπίτι κολλώντας τα διάφορα κομμάτια με σιλικόνη. Μοιράζουμε στα παιδιά μπισκότα πτι-μπερ, πολύχρωμα κουφετάκια και καραμέλες ζελεδάκια. Ζητάμε από τα παιδιά να ντύσουν τους τοίχους με τα μπισκότα, τη σκεπή με τα πολύχρωμα κουφέτα και να δημιουργήσουν παράθυρα και πόρτες από τις καραμέλες. Τέλος δραματοποιούμε το παραμύθι  Χάνσελ και Γκρέτελ.

 

*Το υλικό δημιουργήθηκε και με τη συμβολή της Παιδαγωγού Προσχολικής Ηλικίας, Κλεοπάτρας Παγιαβλή

 

Διάβασε επίσης στο KIDOT mou:

3 παιδαγωγικά παιχνίδια για τα σχήματα

 

Ακολούθησε το KIDOT mou στο Facebook και στο Instagram