Post main image

Το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Angels Initiative, και με χορηγό επικοινωνίας το KIDOT, σας παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα, το ΧΟΠΑ Ήρωες 112, χάρη στο οποίο τα παιδιά θα είναι σε θέση να δώσουν ένα εκπληκτικό δώρο στους παππούδες τους ή σε κάποιο άλλο αγαπημένο τους πρόσωπο: Το δώρο της γνώσης που θα μπορούσε μία μέρα να σώσει τη ζωή τους!

Πρόγραμμα “ΧΟΠΑ Ήρωες 112”

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα!

Τα παιδιά χρειάζονται τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Για όλα αυτά που παρέχουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες σε αφθονία και άνευ όρων, δηλαδή αγάπη, άνεση, ευγένεια, υπομονή, χιούμορ, μαθήματα για τη ζωή. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Οξφόρδη, σε περισσότερα από 1.500 παιδιά, έδειξε ότι όσα παιδιά είχαν επαφή και αλληλεπίδραση με τους παππούδες τους σε υψηλό βαθμό,  εμφάνισαν λιγότερα συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

Η ασθένεια που απειλεί τους μεγαλύτερους

Υπάρχει μία ασθένεια που απειλεί να κλέψει τον ποιοτικό χρόνο από τις οικογένειές μας. Αυτή είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων (WSO), ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του (2019). Το ένα τρίτο των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο θα αποκτήσει μόνιμη αναπηρία και θα είναι αδύνατον να προσφέρει στην οικογένειά του όσα προσέφερε πριν.

χοπα ήρωες

Οι ΧΟΠΑ Ήρωες 112 σώζουν ζωές!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» είναι ένα διεθνές πρόγραμμα επαγρύπνησης και βελτίωσης της ικανότητας εντοπισμού των βασικών συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου. Απώτερος σκοπός να διασφαλιστεί ότι η οικογένεια, για παράδειγμα ο παππούς και η γιαγιά, θα συνεχίσουν και μετά από αυτό το σπουδαίο έργο τους, που δεν είναι άλλο από το θετικό αντίκτυπο που έχουν στους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής τους. Εάν τα παιδιά είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, τι θα πρέπει να κάνουν όταν εμφανιστεί αλλά και να μεταφέρουν αυτή τη γνώση στην οικογένειά τους, μπορεί να οδηγήσουν στη σωτηρία της ζωής ενός αγαπημένου τους.

Γιατί εμπλέκουμε τα παιδιά σ’ ένα σχέδιο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Αν το σκεφτήκατε, η ερώτησή σας είναι πολύ λογική.  Τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο με τους κηδεμόνες τους και τους ηλικιωμένους. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι παππούδες φροντίζουν μέχρι και το 50% των παιδιών σε εβδομαδιαία βάση, καθώς και οι δύο γονείς ενδέχεται να εργάζονται. Στην Ελλάδα εικάζουμε ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Επομένως, εάν τα παιδιά είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, το τι θα πρέπει να κάνουν όταν εμφανιστεί και να μεταφέρουν αυτή τη γνώση στην οικογένειά τους, μπορεί να οδηγήσουν στη σωτηρία της ζωής ενός ατόμου. Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε όλη την οικογένεια για τα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου και να ενεργούν καλώντας το 112 για να ζητούν βοήθεια. Επιλέξαμε να διαδώσουμε αυτή τη γνώση μέσα από τα παιδιά μας.

Τι μας μαθαίνουν οι ΧΟΠΑ Ήρωες!

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν τα 3 βασικότερα συμπτώματα του εγκεφαλικού, συνδέοντάς τα με την άμεση κλήση του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης, 112. Πιο συγκεκριμένα, κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, τα παιδιά έχουν τη βοήθεια 4 ΧΟΠΑ Ηρώων, καθένας από τους οποίους τα βοηθά να αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου. Έπειτα από οποιαδήποτε δυσκολία στην κίνηση στο Χέρι, στην Ομιλία, στο Πρόσωπο, τα παιδιά μαθαίνουν ότι πρέπει να καλέσουν Αμέσως το 112 και να ζητήσουν ασθενοφόρο. Από εκεί προκύπτει και η λέξη ΧΟΠΑ, από τα αρχικά των συμπτωμάτων.

Ας συστηθούμε!

Έτσι λοιπόν έχουμε τον Πέτρο, με το πολύ αστείο του Πρόσωπο, όμως όταν πάθει εγκεφαλικό, η 1 πλευρά του προσώπου του στραβώνει και δεν μπορεί πια να σχηματίσει αστείες γκριμάτσες.

χοπα ήρωες

Στη συνέχεια έχουμε τον Χάρη, ο οποίος έχει πολύ δυνατά Χέρια, εάν όμως πάθει εγκεφαλικό, το 1 του χέρι γίνεται αδύναμο και δεν μπορεί να το ελέγξει.

Ακολουθεί η Όλγα, η οποία έχει πολύ καθαρή και όμορφη Ομιλία, όταν όμως πάθει εγκεφαλικό, τα 2 της χείλη μπερδεύονται και η ομιλία της γίνεται ακαταλαβίστικη.

Έτσι, ο Αλέξης, εάν δει κάποιο από αυτά τα σημάδια στους αγαπημένους του ήρωες, τρέχει ΑΜΕΣΩΣ με την Αστραπιαία του ταχύτητα, να καλέσει το ασθενοφόρο τηλεφωνώντας στο 112.

Από τις υπερδυνάμεις των ΧΟΠΑ Ηρώων (Χέρια, Ομιλία, Πρόσωπο, Αμέσως) αλλά και τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν (1 αδύναμο χέρι, 1 πλευρά του προσώπου στραβή, 2 χείλη που μπερδεύονται) βγαίνει και το ακρωνύμιο του προγράμματος ΧΟΠΑ 112.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» σχεδιάστηκε από την ομάδα SuperGrand League Team (Super: Υπερήρωες, Grand: παππούδες και γιαγιάδες) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία αποτελείται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό πάνω σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, σχολικής ψυχολογίας κλπ και υποστηρίζεται από το Schools for Health in Europe Network Foundation (SHE), όπου η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος, Δρ. Χαρίκλεια Πρώιου, είναι μέλος στην ερευνητική επιτροπή του SHE.

χοπα ήρωες
Νηπιαγωγείο «Ανατόλια», Ιανουάριος 2019

Δράσεις σε σχολεία

Απευθυνόμενο σε μαθητές ηλικίας 4-9 ετών, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε εξαρχής το 2019 σε σχολεία με δια ζώσης εκπαίδευση, και συγκεκριμένα στο Νηπιαγωγείο Anatolia στη Θεσσαλονίκη. Από τότε, 383 παιδιά με τις οικογένειές τους εκπαιδεύτηκαν από τους ΧΟΠΑ Ήρωες 112 τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ το τελευταίο σχολείο, πριν το κλείσιμο λόγω της πανδημίας, ήταν το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού στην Αθήνα. Τα έως τώρα σχολεία, όπου εφαρμόστηκε ή έχει προγραμματιστεί να εφαρμοστεί δια ζώσης το πρόγραμμα είναι τα ακόλουθα:

  • Anatolia College, Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2019 & 2020
  • 2ο Νηπιαγωγείο Θέρμης, Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2010
  • Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», Θεσσαλονίκη, Μάιος 2019
  • ΚΔΑΠ «Παιδεία Παίζει», Αλεξανδρούπολη, Ιούλιος 2019
  • Iδιωτικό Κολλέγιο Καραβίδα Πρασσά, Αλεξανδρούπολη, Ιούλιος 2019
  • Νηπιαγωγείο «Αμάλθεια», Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2019
  • 2ο Νηπιαγωγείο  Τριλόφου, Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 2019
  • Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού, Αθήνα, Φεβρουάριος 2020
  • 53ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, 2020
  • 21ο & 85o Νηπιαγωγείο  Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, 2020
Science Fame Lab, Διαγωνισμός για επιστημονικά προγράμματα που αφορούν σε παιδιά, ΑΠΘ, Μάιος 2019

Το πρόγραμμα συνεχίζει διαδικτυακά!

Το κλείσιμο των σχολείων δεν εμπόδισε την εκπαιδευτική ομάδα να βρει εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας έτσι ώστε τα παιδιά να συνεχίσουν μέσω μιας διαδικτυακής κατεύθυνσης να μαθαίνουν την τέχνη του να σώζεις μια ζωή. Με την ευκαιρία αυτή, μπόρεσαν οικογένειες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο να γνωρίσουν το πρόγραμμα και να εκπαιδευτούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τα παιδιά μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα από το σπίτι τους!

Για τη διαδικτυακή εφαρμογή του προγράμματος, 33 παιδιά, ηλικίας 3-9 ετών, με τις οικογένειές τους από διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Καστοριά, Ελευθερούπολη, Θεσσαλονίκη Κατερίνη, Ναύπλιο, Πάτρα, Πειραιά, Χαλκίδα) αλλά και της Κύπρου (Λεμεσσός και Λευκωσία), στο πλαίσιο του «Μένουμε σπίτι», ήταν οι πρώτοι συμμετέχοντες στην πιλοτική εφαρμογή με στόχο να ελεγχθεί η καταλληλότητα των εκπαιδευτικών μέσων που εμπεριέχονται στα βίντεο, παρέχοντας την ανατροφοδότησή τους σχετικά με την αρτιότητα του εκπαιδευτικού υλικού.

Τι περιλαμβάνει το διαδικτυακό πρόγραμμα:

Η ψηφιακή μορφή του προγράμματος περιλαμβάνει 5 βιντεοσκοπημένες προβολές, διάρκειας περίπου 15 λεπτών η κάθε μία, οι οποίες θα προβάλλονται ασύγχρονα μέσω της ιστοσελίδας www.fastheroes.com. Κάθε προβολή σχετίζεται με έναν από τους 4 ήρωες, τους οποίους τα παιδιά γνωρίζουν μέσα από μια σειρά ποικίλων διαδραστικών εφαρμογών εικόνας και ήχου, όπως ψηφιακή αφήγηση, ασκήσεις ανατροφοδότησης, ζωγραφική, παιχνίδια, αποστολές κλπ., με παιδαγωγικό, ψυχαγωγικό και παιγνιώδη χαρακτήρα.  Στο τέλος του προγράμματος, οι δράσεις των παιδιών συλλέγονται προκειμένου να αποσταλούν στους αγαπημένους τους υπερήρωες (παππού, γιαγιά, θείο, μαμά ή οποιοδήποτε άλλο προσφιλές συγγενικό πρόσωπο) που εκείνα επέλεξαν.

Μαζί μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο!

H αποστολή μας – «Μαζί μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο – Ένας Υπερήρωας, μία Υπερηρωίδα τη φορά», είτε δια ζώσης στα σχολεία, είτε σε ηλεκτρονική μορφή από τα σπίτια μας, παραμένει η ίδια. Μαζί, μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο. Ξεκινώντας με έναν παππού ή μία γιαγιά που το έχει ανάγκη. Αρκεί, να είμαστε ενημερωμένοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Ο χρόνος περνάει, τα σχολεία άνοιξαν για λίγο, όμως με τη συνεργασία του KIDOT, και την Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Δρ. Μαρία Μπασκίνη, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε στην ιστοσελίδα μας όσες περισσότερες οικογένειες το επιθυμούν και να στέψουμε ακόμη περισσότερους ΧΟΠΑ Ήρωες και Ηρωίδες, καθώς και ΧΟΠΑ Πρεσβευτές του προγράμματος.

Ήρθε η ώρα να γίνετε κι εσείς  ΧΟΠΑ Ήρωες!

Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε κι εσείς με το παιδί σας και την οικογένειά σας στο πρόγραμμα των ΧΟΠΑ Ηρώων 112, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Καλλιόπη Τσακπουνίδου, Project Manager του προγράμματος, στέλνοντας ένα email στη διεύθυνση fastheroesgr@fastheroes112.com. Θα είναι χαρά μας να σας έχουμε στην Ομάδα των ΧΟΠΑ Ηρώων.

*Βρείτε του ΧΟΠΑ Ήρωες 112 στο Facebook! Επίσης, μπορείτε ν’ ακολουθήσετε και τον επίσημο λογαριασμό Fast Heroes για όλο το project παγκοσμίως!

 Διαβάστε επίσης: 

10+1 πληροφορίες που ίσως να μη γνωρίζατε για τους ΧΟΠΑ Ήρωες 112