Post main image

Βρισκόμαστε για δεύτερη φορά σε ιδιαίτερες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεδομένων, λοιπόν, των περιορισμών μπορούμε να προσαρμόσουμε την καθημερινότητα μας με τέτοιον τρόπο ώστε να μην χάσουμε κάποιες από τις αγαπημένες μας συνήθειες, όπως ήταν οι έξοδοι. Ακολουθώντας τις οδηγίες και τα μέτρα μπορούμε να προγραμματίσουμε καθημερινά μία έξοδο σε κάποιο πάρκο της περιοχής μας, γεγονός που θα μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση και να αναγνωρίσουμε τα οφέλη που μπορεί να έχουμε από αυτή.
6 πάρκα στην Αττική που αξίζει να επισκεφθείτε

Εθνικός Κήπος

Ο εμβληματικός κήπος που δεσπόζει στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα μακριά από τη Βουλή των Ελλήνων και την Πλατεία Συντάγματος. Μαζί με τον κήπο του Ζαππείου, καλύπτει 284 στρέμματα γεμάτα πράσινο, σπάνια είδη φυτών, δενδρυλίων και πτηνών. Στον Εθνικό Κήπο ζουν 7.000 δένδρα, 40.000 θάμνοι και άλλα φυτά, που ανήκουν σε 519 είδη και ποικιλίες. Από αυτά, τα 102 είναι ελληνικά ενώ άλλα προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου.
Σε αυτή την πράσινη όαση υπάρχουν επίσης έξι λίμνες στα νερά των οποίων παιχνιδίζουν πάπιες. Δεν είναι τυχαίο που δεκαετίες τώρα, αγαπημένη δραστηριότητα μικρών και μεγάλων είναι να τις ταΐζουν και να τις παρατηρούν να κολυμπούν στα ήρεμα νερά. Για τους πιο περιπετειώδεις, ο Κήπος είναι γεμάτος με δεκάδες δρομάκια που έχουν τη μορφή λαβύρινθου και το συνολικό τους μήκος φτάνει τα 7 χιλιόμετρα. Μπορείτε να τα εξερευνήσετε ή να επιλέξετε την αγαπημένη σας διαδρομή για τρέξιμο ή βόλτα με τους τετράποδους φίλους σας!
Ο Κήπος διαθέτει επίσης φυτώριο, παιδική βιβλιοθήκη αλλά και ένα μικρό καφέ. Ακόμη, στην πλευρά του Ζαππείου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις βιβλίων και πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα. Η κύρια είσοδος του πάρκου είναι από τη Λεωφόρο Αμαλίας. Υπάρχουν όμως άλλες έξι είσοδοι στον κήπο: μία από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις από την οδό Ηρώδου Αττικού και δύο από την περιοχή τού Ζαππείου πάρκου.

Σταύρος Νιάρχος

Μία νέα προσθήκη που έχει αλλάξει τα δεδομένα στη διασκέδαση των Αθηναίων είναι το πάρκο του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Συνδεδεμένο εννοιολογικά, λειτουργικά και τοπογραφικά με τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελεί έναν ζωτικό πνεύμονα πρασίνου και μία ανάσα ζωής για την Αθήνα.
Εκτείνεται σε μια έκταση 210 στρεμμάτων και καταλαμβάνει το 85% της συνολικής έκτασης του ΚΠΙΣΝ. Φιλοξενεί μια πληθώρα ειδών όπως ελιές, σχίνα, κουμαριές, χαρουπιές, κουτσουπιές, δάφνες, κυπαρίσσια αλλά και μια πολύ μεγάλη ποικιλία ελληνικών αυτοφυών αρωματικών φυτών. Ακόμη, στο χώρο του πάρκου έχουν ήδη εμφανιστεί διαφορετικά είδη πουλιών που είτε ξεχειμωνιάζουν είτε σταθμεύουν κατά την αποδήμησή τους.
Η μαγεία του πάρκου όμως δεν τελειώνει εκεί.
Ο λαβύρινθος του ΚΠΙΣΝ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γοητείας του μέρους. Είναι ένας καταπράσινος χώρος φυτεμένος με γρασίδι και περιστοιχισμένος από ελιές, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν, να κάνουν τζόγκινγκ ή απλά να απολαύσουν τη φύση. Από την άλλη, το ξέφωτο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι δίχως υπερβολή η καρδιά του πάρκου. Τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί δρώμενα όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και προβολές ταινιών για μικρούς και μεγάλους. Τον υπόλοιπο χρόνο είναι μία πράσινη όαση πρόθυμη να φιλοξενήσει χαρούμενες παρέες, παιχνίδια και γέλια.
Τέλος, οι παιδικές χαρές αποτελούν τα πιο ζωντανά και τα πιο χαρούμενα σημεία του πάρκου. Ο χώρος είναι σχεδιασμένος με τρόπο βιώσιμο και απολύτως φιλικό στο περιβάλλον. Οι παιδικές χαρές του ΚΠΙΣΝ δεν περικλείονται από κάγκελα, αλλά περιφράσσονται από θάμνους, επιτρέποντας στα παιδιά να ανακαλύψουν τα όριά τους και τον κόσμο σε ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον.

Πάρκο Ελευθερίας

Ένα ακόμη διαμάντι του κέντρου της Αθήνας είναι το Πάρκο Ελευθερίας. Βρίσκεται δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής, ακριβώς πάνω στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Είναι ένα οπτικό παράδοξο μέσα στο γκρίζο κέντρο και αποτελεί πόλο έλξης για τους Αθηναίους. Με έναν καφέ ή ένα βιβλίο στο χέρι, μοναχικοί επισκέπτες, παρέες ή ζευγάρια, επιλέγουν τις αγαπημένες τους σκιές κάτω από τα πελώρια δέντρα ή απολαμβάνουν τον ήλιο πάνω στο γρασίδι.
Στο πίσω μέρος του πάρκου βρίσκονται πέτρινα κτίρια που κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων είχαν στρατιωτική χρήση και αργότερα στη δικτατορία ήταν κρατητήρια. Σήμερα στεγάζουν το Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου και το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

Πάρκο Ακαδημία Πλάτωνος

Ένα από τα ομορφότερα πάρκα της Αθήνας που χαίρει ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας είναι το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μόλις λίγα λεπτά από την Ομόνοια οι επισκέπτες θα συναντήσουν έναν χώρο προσεγμένο και περιφραγμένο, οι πύλες του οποίου είναι πάντα ανοιχτές. Η περιοχή που κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Ακαδήμ(ε)ια, από τον τοπικό μυθικό ήρωα Ακάδημο, έμεινε στην ιστορία από τη φημισμένη Φιλοσοφική Σχολή που ίδρυσε εκεί ο Πλάτωνας το 387 π.Χ.
Το πάρκο αυτό είναι ένας παράδεισος για όλη την οικογένεια. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν στην πιστοποιημένη παιδική χαρά που θυμίζει καράβι, ενώ ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να περιηγηθεί στο  ψηφιακό μουσείο του ΟΠΑΝΔΑ. Εκεί δεν θα δείτε αρχαιότητες, αλλά όλα του τα εκθέματα είναι διαδραστικά και ψηφιακά. Και φυσικά επιβάλλεται μία επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο που είναι η καρδιά του πάρκου και ένα λίκνο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

Σκοπευτήριο Καισαριανής

Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής είναι ιστορικός τόπος που βρίσκεται στο Δήμο Καισαριανής. Είναι γνωστός για τις εκτελέσεις Ελλήνων Αντιστασιακών κατά τη Γερμανική Κατοχή. Παρά το ιστορικό «βάρος» που έχει η συγκεκριμένη περιοχή, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το πανέμορφο πάρκο-μνημείο που υπάρχει εκεί. Το Πάρκο Σκοπευτηρίου είναι ένας χώρος 55 στρεμμάτων που διαθέτει πλήθος εγκαταστάσεων. Παιδική χαρά, γήπεδο ποδοσφαίρου χωρίς γκαζόν, κυκλοφοριακό πάρκο, θερινός κινηματογράφος και πολλά άλλα είναι μερικά από τα ιδιαίτερα σημεία του. Το πάρκο είναι περιφραγμένο, με καλό φωτισμό και σκίαση και ενδείκνυται για πικ νικ και βόλτες όλο τον χρόνο.

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση

Με έκταση περίπου 1000 στρέμματα και τοποθεσία ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση αποτελεί μια νησίδα άγριας ζωής μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας. Περιέχει έξι τεχνητές λίμνες και ένα μεγάλο κανάλι που τις ενώνει. Η ποικιλομορφία της βλάστησης, με οπωροφόρα δέντρα, κυπαρίσσια, θάμνους, φυλλοβόλα, κωνοφόρα δένδρα και άλλα θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Μία βόλτα δεν αρκεί για να εξερευνήσετε ολόκληρο το πάρκο καθώς είναι αρκετά μεγάλο. Για αυτό και είναι σίγουρο ότι μετά την πρώτη σας επίσκεψη θα επιστρέφετε ξανά και ξανά!
Πηγή: omorfizoi.gr

Δείτε ακόμα:

10+1 προτάσεις για ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά